Кметът на Кричим с апел относно бежанците от Украйна Кметът

...
Кметът на Кричим с апел относно бежанците от Украйна Кметът
Коментари Харесай

Кметът на Кричим с апел относно бежанците от Украйна

Кметът на Кричим с зов по отношение на бежанците от Украйна

Кметът на община Кричим Атанас Калчев, в подтекста на засилващата се бежанска вълна от Украйна и необятния отзив на съпричастност в България, се обърна към своите съграждани с значима информация по тематиката.

Той изясни, че за жалост община Кричим не разполага със лична подобаваща база, която да даде за настаняване на нуждаещите се украинци, бягащи от войната.

" Независимо от този факт, съм уверен, че има и ще има мои съграждани, които имат освен предпочитание, само че и опция да приютят в дома нуждаещи се от заслон украински жители. Много от тези мои съграждани, които са подготвени да окажат или оказват такава помощ и поддръжка, по всяка възможност ще срещнат избрани усложнения, които се дължат на неналичието на основан от страната логаритъм във връзка с тези бежанци, заради което следва да се съблюдава настоящото все още българско законодателство в тази област ", съобщи кметът.

Всеки един украински жител потърсил и намерил заслон, при което и да е българско семейство, е задължен в тридневен период да се записва по сегашен адрес, само че не в общината по местоживеене, а в съответната работа „ Миграция “ на Министерство на вътрешните работи, съответно за община Кричим тя е в град Пловдив. Тази регистрация е нужна, с цел да могат тези хора да употребяват здравна и обществена поддръжка.

По-голямата част от бежанците са майки с деца, за които при опция да бъдат обезпечени места в детските градини и/или учебните заведения. Но въпросът не е единствено до физическото настаняване на тези дечица, за което кардинално няма проблем. Проблемът е в неналичието на изясненост и на механизми на национално равнище по какъв начин следва да се действа във връзка с регистрация, статут, здравен статус, имунизационни календари, съществуване или не на персонални документи и така нататък

Получаването на бежански статут е дълъг развой и трае сред 3 и 6 месеца, и през това време украинците не могат да употребяват здравна помощ у нас с изключение на незабавна, а украинските деца не могат да бъдат записани в българско учебно заведение или детска градина. С други думи всеки от нас усеща честен дълг да помогне, само че би трябвало да го създадем по този начин, че да не нарушаваме личните си български правила и закони.

Държавата приготвя национална стратегия за финансово подкрепяне, само че от нея действително ще могат да се възползват с изключение на държавните институции, които дават заслон и частни такива – хотели, къщи за посетители и други, само че единствено при изискване, че са регистрирани в националния туристически указател. Хората не трябва да се заблуждават, че за всеки украинец, който са приютили в дома си, видиш ли страната ще им изплаща по 40 лева за спане и храноден на човек, и би трябвало да са наясно с това.

" Съпричастността е присъща на индивида, хуманно е да се оказва помощ на изпадналия в потребност и неволя, само че е значимо да се прави по този начин, че да не стигнем до обстановка да помогнем на едни, а да навредим на други. Час по-скоро страната би трябвало да утвърди обединен и явен механизъм, както и да обезпечи съответно финансиране за задачата, защото локалните управляващи сами не могат да се оправят с това, а и да не забравяме, че и в огромна част от българските общини, както и в нашата община Кричим, има прекалено много хора, които също се нуждаят от финансова помощ и поддръжка предвид на растящата инфлация и цени на артикули за бита от първа нужда ", счита кметът Атанас Калчев и прибавя:

" Въпросите и неяснотите са прекалено много, само че някой отсреща – разбирай страната, би трябвало да дава отговори, решения и действителна поддръжка, другояче излиза, че сме огромни популисти. Най-добрият водач не е безусловно оня, който прави най-хубавите неща, това е индивидът, който кара другите да вършат най-хубавите неща. В България има извънредно положителни специалисти на национално равнище и би било добре да бъдат употребени за разписването на ясни механизми и правила, тъй че фактически да сме рационални и ефикасни при даването на помощ под каквато и да било форма ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР