Кметът на Киев Виталий Кличко удължи комендантския час в украинската

...
Кметът на Киев Виталий Кличко удължи комендантския час в украинската
Коментари Харесай

Киев под обсада: Сражения се водят по улиците, удължиха вечерния час

Кметът на Киев Виталий Кличко удължи комендантския час в украинската столица от 17 ч. до 8 ч.

" Всички, които са на улицата по време на вечерния час, ще бъдат считани за членове на групи за бойкот и ще бъдат обсъждани като врагове ", написа в Телеграм Виталий Кличко.

Досега комендантският час в Киев беше в действие от 22 ч. до 7 ч.

След яростен обстрел в Киев през нощта, в третия ден от войната сраженията се преносоха по улиците на украинската столица.

Ракета улучи жилищен блок. Противоречиви са данните за потърпевшите, които били в постройката. Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че до 6 ч. сутрина при военната интервенция са потърпевши 35 души, измежду които и 2 деца.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани сънародниците си да защитят украинската столица.

С настъпването на деня, настъпи и неизвестността за жителите на Киев. Ракета удари жилищен блок в Киев. Покоси сред 18 и 20 етаж. Няколко жилището са изцяло разрушени.

" Успяхме да избягаме. Имахме шанс. Улучи тъкмо всекидневната. Съпругата ми и по-голямото ми дете са със счупени крайници. По-малкото беше отведено някъде от спасителите. Сега се пробвам да го намеря. " - споделя жител на блока

Близо до постройката се намира болница с родилно поделение.



Цяла нощ в столицата отекваха детонации. По улиците се чува артилерийски огън. От Facebook страницата си украинските въоръжени сили оповестиха, че в града се водят " дейни боеве " и приканиха хората да намерят безвредни места, да не стоят до прозорци и балкони.

" Врагът ще употребява всички сили, които има, с цел да разбие отбраната ни по лицемерен, корав и нечовечен метод. " - съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски

Украински военни настояват, че са отблъснали съветска офанзива против поделение в Киев. Съобщава се и за пукотевица край постройката на държавното управление.

Украинското военновъздушно командване оповестява за тежки боеве и край авиобаза покрай столицата. Твърди се, че е била атакувана от съветски парашутисти.

Украински медии оповестяват, че съветски бойци се пробват да завладяват една от електроцентралите в Киев.

Градските управляващи приканиха жителите на столицата, в случай че съветски бойци пробият отбранителните линии, да ги отхвърлен с коктейли Молотов. Още през вчерашния ден започнаха да се издигат барикади. В един от кварталите на града раздаваха даже оръжия на цивилните. Във видео, снимано тази заран Зеленски увери, че ще остане в Киев и ще се бори за него.

" В интернет сега има доста погрешна информация. Твърди се, че приканвам нашата войска да се откаже от съпротивата и че евакуацията продължава. Тук съм! Няма да се откажем от съпротивата. Ще пазиме страната си. Защото нашето въоръжение е истината. Нашата истина е в това, че става дума за нашата земя, нашата страна и нашите деца. И ние ще пазиме всичко това! " - сподели Володимир Зеленски

Улиците в Киев през днешния ден са пусти, бомбоубежищата - претъпкани.
Руската телевизия оповестява за тежки сражения и в Луганска област. От Черно море с ракети са били обстрелвани крайбрежни украински градове.

" През нощта въоръжените сили на Руската федерация нанесоха удар с високоточни оръжия с огромен обхват, употребявайки крилати ракети против военната инфраструктура на Украйна. " - разгласи Игор Конашенков, представител на съветското министерство на защитата

Според медии в Москва без опозиция съветските военни елементи са завладяли украинския град Мелитопол.

По тематиката работиха: Биляна Бонева, Ива Стойкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР