Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов е уведомил служебния министър

...
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов е уведомил служебния министър
Коментари Харесай

Покривът на фабрика „Евлоги Георгиев“ рухна, отказаха достъп...

Кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов е уведомил служебния министър на културата за всички дейности на общината по отношение на постройката на някогашната фабрика „ Евлоги Георгиев “, както и за положението на този парцел все още, съобщи самият той пред " Марица ". Преди време администрацията изиска от Министерството на културата скъпата постройка дружно с по този начин наречената вила на Евлоги Георгиев, дарени на Карлово през 1981 година, да бъдат оповестени за монумент на културата от национално значение. Поисках подпомагане от служебния министър на културата за ускорение на тази процедура, сподели още Кабаиванов. Освен това с второ писмо той е уведомил министъра, че покривът на някогашната фабрика е повреден от последните дъждове и се нуждае от спешен ремонт.

Срутването на част от постройката, която е главната част от най-голямото подаяние на Евлоги Георгиев на родния му град, провокира остра реакция на жителите в обществените мрежи. А кметът Кабаиванов незабавно назначи комисия, която да опише положението на обекта. На базата на отчета на комисията общината ще разпореди на архитект да бъде направен план за спешно подсилване на постройката.

Както е известно, някогашната фабрика „ Евлоги Георгиев “ е благосъстоятелност на сдружението „ Пирин слой “, представлявано от Димо Тадаръков. Пряко отношение към парцела обаче има и неговият брат известният професор от УНСС Димитър Тадаръков, чието сдружение „ Буллизинг “ в началото закупи парцела.

На въпрос на „ Марица “ за желанията на притежателите по отношение на неповторимата постройка, проф. Димитър Тадаръков отговори, че не може да предприеме дейности по укрепването тъй като парцелът е в необикновен проблем – постройката е монумент на културата от локално значение от 1986 година и по нея не можели да се подхващат дейности без единодушието на Министерството на културата. От друга страна компанията „ Пирин слой “ като притежател на парцела заплаща налози на общината, а по закон тези налози не са дължими, защото постройката е монумент на културата, изясни професорът.

Той напомни, че още преди осем години е предложил на тогавашното управлението на общината двамата с брат му Димо Тадаръков да дарят на Карлово 50 % от парцела, а другите 50 % да бъдат изплатени на притежателите като възможната договорка може да бъде и обезщетение със земя. Стойността на парцела ще бъде избрана от лицензиран оценител, съобщи проф. Тадаръков. Никой обаче не обърна внимание на моето предложение, сподели той.

Не мога да разисквам такова предложение, съобщи кметът на Карлово. Сградата е дарена на Карлово и на неговите жителите от изключителния патриот и донор Евлоги Георгиев, с цел да обезпечи занаят на локалните поданици. Допустимо ли е през днешния ден това да подаяние да бъде откупувано с налозите на карловци, възможно ли и морално ли е жителите да заплащат за нещо, което им принадлежи исторически, добави Кабаиванов.

Днес стана ясно, че притежателят на парцела „ Пиринпласт “ АД е отказал достъп на общината, с цел да предприеме дейности по нейното обезопасяване и опазване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР