Кметът на Истанбул, който е смятан за опонент на турския

...
Кметът на Истанбул, който е смятан за опонент на турския
Коментари Харесай

Осъдиха на 2 години и 7 месеца затвор кмета на Истанбул за обида на властта

Кметът на Истанбул, който е считан за конкурент на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, бе наказан на 2 години и седем месеца затвор. Съдът реши също и да наложи възбрана за политическа активност на Екрем Имамоглу. Той се спряга за мощен евентуален противник на Ердоган на изборите следващата година, предава Ройтерс, зитаран от News.bg.

Градоначалникът бе наказан за засегнатост на държавни чиновници в тирада, която произнесе, откакто завоюва общинските избори в Истанбул през 2019 година Присъдата му би трябвало да бъде доказана от Апелативния съд.

Преди присъдата няколко хиляди поддръжници на Имамоглу се събраха пред постройката на общината в европейската част на града, откакто Имамоглу ги прикани в " Туитър " да го поддържат " Истина, закон, правдивост ", скандираха те.

" Една шепа хора не могат да вземат властта, дадена от хората. Нашата битка ще става още по-силна, с Божието разрешение ", сподели Имамоглу в малко видео, публикувано на уеб страница на общината.

Решението идва единствено шест месеца преди плануваните президентски и парламентарни избори, на които Имамоглу е спряган като вероятен водещ противник на Ердоган. Все още не е определен главният опозиционен претендент за президент.

Имамоглу, от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), беше съден за тирада след изборите в Истанбул, когато сподели, че тези, които са анулирали първичния избор - в който той победи с претендента от Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган с дребна разлика - са били " простаци ".

Имамоглу споделя, че тази забележка е отговор на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, че е употребявал същия език против него.

След като първичните резултати бяха анулирани, той завоюва умерено повторното гласоподаване, поставяйки завършек на 25-годишното ръководство в най-големия турски град на ПСР и нейните ислямистки прародители.

Смята се, че резултатът от изборите следващата година зависи от способността на НРП и други опозиционни партии да обединят сили към един претендент, който да провокира Ердоган и ПСР, която ръководи Турция от две десетилетия.

Присъда затвор или политическа възбрана ще би трябвало да бъдат доказани в апелативните съдилища, което евентуално ще удължи изхода на делото след изборите, които би трябвало да се проведат до юни.

Критиците споделят, че турските съдилища се подчиняват на волята на Ердоган. Правителството от своя страна постоянно е заявило, че правосъдната система е самостоятелна.

" Решението ще бъде дефинитивно единствено откакто висшият съд реши дали да удостовери решението или не. При тези условия би било неправилно да се каже, че политическата възбрана е в действие ", сподели Тимучин Копрулу, професор по наказателно право в университета Атилим в Анкара, сподели Ройтерс след решението.

Сезгин Танрикулу, народен представител от НРП, съобщи, че правосъдното решение е " по-скоро политическо, в сравнение с законно ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР