Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е интересна политическа фигура. Опонент

...
Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е интересна политическа фигура. Опонент
Коментари Харесай

Кметът на Истанбул: Усещам, че връзките ни ще укрепват още

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е забавна политическа фигура. Опонент на президента Ердоган и ръководещата партия, той завоюва кметските избори с фамозното изречение " Всичко ще бъде доста хубаво ". Имамоглу даде особено изявление пред Бойко Василев.

Българска национална телевизия: Г-н Имамоглу, какво могат да създадат балканските градове за себе си? Питам поради Вашата самодейност за мрежа на балканските градове Б-40.

Екрем Имамоглу: Можем да създадем доста! Ние сме близки: София, Истанбул, Атина. Градове с обща просвета. Може да опитате едно ядене и тук, и там. Един музикален жанр - също. Естествено е да намираме решения дружно. Затова споделих тази своя фантазия и при започване на предходната година споделих на сътрудниците " Да го създадем! " Срещнахме се през ноември, 24 града. Видяхме, че имаме общи тематики и бързо подписахме декларация. А в този момент, със Софийска огромна община и останалите общини от България, броят на градовете в мрежата стигна 40. Приоритет са локалната народна власт, миграцията, бежанците, климатичните промени. Можем да създадем доста за дигитализацията и интелигентните градове. Това съдействие е потребно както за моята страна и град, по този начин и за Европа.

Българска национална телевизия: Казвате " София ". Има ли общо сред София и Истанбул?

Екрем Имамоглу: Много неща. Първо, дълбоката историческа връзка; стотици години. А и София е специфична за нас. Тя пази мемоари за Ататюрк. Бил на мандат тук за към година и половина. Знаем за бала, на който се е появил в еничарски костюм. Истанбул пък е Балканите в обобщение. За пръв път бях в София преди 18 години и доста се впечатлих от България. Съжалявам, че толкоз дълго не съм идвал. Усещам, че връзките ни ще укрепват още.

Българска национална телевизия: Кое е най-трудното да управляваш град от над 15 милиона, с толкоз доста история, трафик и проблеми?

Екрем Имамоглу: Няма да сгрешим, в случай че кажем 20 милиона.

Българска национална телевизия: Да, 20, но с предградията.

Екрем Имамоглу: Е, голям град! Има компликации, само че и големи благоприятни условия. Истанбул има фенове по целия свят. Убедих се персонално, когато бях определен за кмет. Фактът, че на истанбулските избори завоюва демокрацията, по забавен метод зарадва хората в района, че и в Северна, Южна Америка, чак в Далечния Изток. Истанбул има голямо въздействие и младо население – и желаеме да се възползваме от това. Чертаем бъдещето, имаме цели за 2050, вършим всичко дружно с жителите. Рядко ще намерите толкоз квалифицирани фрагменти, колкото в Истанбул. Искаме да осъществяваме потенциала, който носи изобретателният, свободен дух на града. В момента строим по едно и също време 10 метролинии. Това е международен връх. Подготвяме тръжната процедура за още 3. Искаме Истанбул да е в тройката на градовете с най-развито метро. Имаме 10-12 години да го реализираме. Само за 3 години създадохме 5 милиона квадратни метра зелени площи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР