Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров беше арестуван по искане

...
Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров беше арестуван по искане
Коментари Харесай

Как Кьовеши подхвана корупцията в България

Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров беше задържан по искане на Европейската прокуратура. Повдигнато му е обвиняване за попълване на документи с погрешно наличие, както заяви Българска национална телевизия. Според прокуратурата той е забъркан в машинация със дотации по план за повишението на енергийната успеваемост на жилищни здания. Димитров беше освободен от ареста в четвъртък против парична гаранция от 10 000 лева

Новината за ареста на кмета от Българска социалистическа партия обаче ни минимум не смути лидерката на социалистите Корнелия Нинова. Тя освен дефинира задържането на Димитров като " политическа поръчка ", а съобщи, че партията остава зад Димитров, който ще бъде повдигнат за трети кметски мандат.

Както се споделя: " Мы своих не бросаем! "

Какъв обаче е ползата на ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши да погне Българска социалистическа партия? На този въпрос госпожа Нинова и локалните партийни функционери, които също застанаха зад кмета, нямат отговор.

Да, локалните избори са единствено след два месеца и половина. Таймингът на ареста на Димитров - безусловно часове преди да бъде оповестена кандидатурата му, както и общественото му задържане в кметството пораждат въпроси. Вярно е също, че всеки е почтен до доказването на противното. Нека даже допуснем, че офисът на Кьовеши е бил измамен от източници в България. Но белким Димитров, в случай че е отговорен, е единственият кмет или общински консултант в България, а и в Европейски Съюз въобще, който се е изкушил да бръкне в кацата с меда? Доколкото ми е известно, това е първото обвиняване против кмет, което европейската прокуратура насочва от своето основаване през 2017 насам.

Нима такива неща са се случвали единствено в Генерал Тошево? Ами другите представители на политическия хайлайф - белким всички те са чисти като детски сълзи? А именитите далавери със земеделските дотации? Ами тези с парите от Брюксел за инфраструктура? А водачът хидроинженер? А къщата в Барселона?

Какво трябваше да направи Българска социалистическа партия

Най-вероятно преди Европейската прокуратура да " номинира " Димитров за най-корумпиран кмет в България (а може би и в Европа), тя сигурно е събрала и проверила доста деликатно и педантично обстоятелствата. Ще се изненадам, в случай че се окаже, че госпожа Кьовеши не си е написала домашното.

Отговорно решение в тази ситуация би било Българска социалистическа партия да се дистанцират от Димитров до момента в който съдът се произнесе дефинитивно по обвиняванията против него. Това е политически зрялото държание.

А в случай че Димитров бъде наказан с влезнала в действие присъда, Нинова и локалната организация на Българска социалистическа партия в Генерал Тошево ще подадат ли оставки?

Автор: Петър Чолаков

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР