Кметът на Бургас Димитър Николов изпрати писмо до Министерството на

...
Кметът на Бургас Димитър Николов изпрати писмо до Министерството на
Коментари Харесай

Кметът на Бургас изпрати писмо до здравния министър за започване на процедурата за кръвния център

Кметът на Бургас Димитър Николов изпрати писмо до Министерството на здравеопазването, в което показва подготвеност за пускане на процедурата за откриване на Районен център по трансфузионна хематология в Бургас. Това оповестиха от Общината.

Според Закона за лечебните заведения, нови районни центрове по трансфузионна медицина се разкриват от страната по предложение на министъра на опазването на здравето. С писмото Община Бургас, Регионалната здравна ревизия в града и Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБАЛ) в Бургас показват ясна подготвеност за предприемане на нужните дейности, съгласно напътствията на министъра на опазването на здравето.

В осъществяване на постигнатите договорености и диалозите с Министерството на здравеопазването се дава информация за съществуващото в структурата на УМБАЛ-Бургас Отделение по трансфузионна медицина, както и за основаните условия за откриване на областен център на територията на Бургас.

Отделението по трансфузионна хематология сега е част от УМБАЛ Бургас АД и се обитава в постройка - благосъстоятелност на болничното заведение. Тя е в недобро положение и се нуждае от главен ремонт за основаване на условия, отговарящи на медицинския стандарт по трансфузионна хематология и на модерната медицина. Със средства на общината е създаден механически капиталов план за главен ремонт на обособена постройка, също благосъстоятелност на УМБАЛ Бургас, в която да бъде основан бъдещият Кръвен център, с цел да се отговори на условията на медицинския стандарт и правилника за устройството и активността на центровете за трансфузионна хематология.

В писмото се показва още, че съществуващото поделение и неговият екип, както и създаденият капиталов план са добра основа, на която да бъде построен областен Център по трансфузионна хематология в Бургас.

Създаването на нов Районен център по трансфузионна хематология е от изключителна значимост освен за общините от област Бургас, а и за всички общини от района. През последните години в Бургас бяха разкрити доста нови частни лечебни заведения, което докара до съществено увеличение каузи на хирургичните и реанимационни кревати.

Припомняме, че в Бургас започнаха строително-монтажните работи по построяването и на Университетска детска болница " Света Анастасия ". Тя ще се намира в двора на УМБАЛ. По план детската болница би трябвало да проработи през 2026 г. 

Очаква се новият кръвен център да отговори в оптималната степен на повишените условия от кръв и кръвни съставки на всички тези лечебни заведения в Бургас и района, ситуирани в огромната си част по бреговата линия на Българското Черноморие, както и на дейното увеличение на популацията на огромна част от общините в дейния туристически сезон от май до октомври.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР