Кметът Фандъкова разпореди проверкаЗам.-кметът Крусев: Имаше фрапиращи пропуски - трамваите

...
Кметът Фандъкова разпореди проверкаЗам.-кметът Крусев: Имаше фрапиращи пропуски - трамваите
Коментари Харесай

Столичният електротранспорт настоял за промяна на проекта за трамвая по “Граф Игнатиев”

Кметът Фандъкова разпореди инспекция

Зам.-кметът Крусев: Имаше фрапиращи пропуски - трамваите щяха да се блъскат челно

Проверка на аргументите, довели до смяна на плана за релсите по ул. “Граф Игнатиев ” в хода на ремонта, разпореди столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Причина за инспекцията, която ще се прави от дирекция “Вътрешен одит ”, са изказвания на организацията “Спаси София ”, че общината непозволено е сменила материалите за виброизолационната поставка и при ремонта се употребяват такива, поради които компания, взела участие в публичната поръчка, е била отстранена.

Решението за преправка на плана за релсовия път е взето от експертния съвет по устройство на територията по искане на “Столичен електротранспорт ”. Възложен е нов план, който да реши проблемите с отводняването, да промени кривите при ул. “Алабин ”, тъй че трамваите да се разминават без светофар, и за околорелсовата еластична виброизолационна система. Това е довело до смяна на един от материалите. Процедурата при подмяна е в детайли написана в Закона за публичните поръчки. Общественият интерес е да не бъде платено повече за нещо, което коства по-малко при смяна на материалите, и това е написано като процедура в контракта, написа във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

“Причината за замяна на плана е, че първият имаше фрапиращи неточности и в случай че го бяхме изпълнили, трамваите щяха да се удрят челно ”, изясни по-късно и зам.-кметът по превоза Евгени Крусев.

В контракта с изпълнителя имало уговорка, че в хода на ремонта възложителят - общината, може да заменя материали. Те се утвърждават от строителния контрол, който прави разбор на цената. Разликата в цената на двата типа материали е 50 евроцента на кв. м, сподели още Крусев.

Според него е “малко необичайно гражданска организация да лобира за избрани компании ”.

“На мен ми е все едно коя компания извършва ремонта. Основната ни цел е обектът да бъде изпълнен качествено и в период ”, съобщи Крусев и добави, че за момента не възнамерява да подава оставка.

Общинските съветници от Българска социалистическа партия желаеха оставката на Фандъкова.

“Спаси София ” пък е сезирала ОЛАФ, Сметната палата, финансовата ревизия и Министерство на вътрешните работи.

“Джи Пи Груп ”: Цените на производителите бяха идентични

Във връзка със спекулации за цената и избора на материал, изпълняващ функционалността на виброизолационна поставка от вид на структурата “плаваща плоча ”, “Джи Пи Груп ” държи да подчертае, че цените на другите производители при избора им са идентични. Разликата, в случай че има такава, е единствено в интерес на възложителя, без това да окаже въздействие на качествата на осъществявания релсов път.

Предаденият ни механически план имаше очевидни пропуски в целостта си, както и изчезнали решения по част “Конструкции ”, “Геодезия ” и “Отводняване ”.

Той бе изменен след решение на експертен съвет от 29 членове, на който бяха съпоставени двата плана, този на инж. Румен Борисов и предлагането за смяна на “Транс Гео ”.

Възложеният ни материал за полагане - еластомерна поставка за структура вид “плаващи плочи ”, е на водещия европейски производител Pandrol.

Продуктът е нов, не е рециклиран, а суровината, от която е създаден, е получена посредством потвърдена и одобрена технология на компанията. Изборът за тип и дебелина на подложката е изработен на база калкулации на Pandrol, които подсигуряват постигането на индикаторите, заложени от възложителя.

При избора на един производител се подсигурява единна система, като тя към този момент е прилагана в София на релсовия път в кв. “Овча купел ”, където може да се генерират действителни данни за работата.

Считаме, че вложеният материал е най-подходящият и най-устойчивият, предлаган за сходен вид структури.

Отстраняват изпълнителя на ремонта на бул. “К. Величков ”

Изпълнителят на ремонта на бул. “К. Величков ” в София ще бъде заменен, а на компанията ще бъде наложена и санкция.

Това заяви зам.-кметът по превоза Евгени Крусев.

“Амфисия ” трябваше да построи 6 перона и делинеатори, които да разделят градския превоз от трафика.

Тестове в лаборатории посочили, че делинеаторите нямат нужната резистентност при заледяване. Довършването на ремонта ще се направи от общинската компания “Софинвест ”. Дейностите ще приключат до края на годината. Санкциите за отстранената компания още се пресмятат, сподели Крусев. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР