Кметът е стопанинът на града, той е този, който има

...
Кметът е стопанинът на града, той е този, който има
Коментари Харесай

Обичайте този град, грижете се за него и имайте очи за хубавото

" Кметът е стопанинът на града, той е този, който има отговорности към всеки човек, към хората като цяло, към инфраструктурата на града.

За мен най-важното е чувството за независимост, по тази причина одобрявам София - градът на свободните хора и разнообразието. Трябва да си свободен да гледаш напред и да вярваш, че нещата ще се случат по най-хубавия метод. За страдание, не постоянно се случват по този начин, само че се учим от грешките и пропуските.

Свободата и демокрацията не са даденост и за тях би трябвало да се борим непрекъснато. Тези достижения могат да се изгубят елементарно. Вярвам в младите и в тяхното предпочитание да трансформират нещата към положително ".

За задачата ѝ като преподавател и шеф

За себе си Фандъкова не приказва доста. Но споделя, че е родена в Деня на космонавтиката - 12 април, и постоянно се вълнува от всичко, обвързвано с Космоса.

" Дали на смешка или на истина само че споделях, че желая да съм космонавт. Не станах космонавт, само че имах много провокации в живота си ".

След като приключва университет, през 1985 година е разпределена три години да бъде преподавател в едно несъмнено учебно заведение.

" И попаднах на невероятни хора. Хареса ми контактът с деца и останах. Осем години бях шеф в така наречен Втора немска гимназия - 73-то учебно заведение. Имахме една група шефове, с които искахме да променим просветителната система. Имахме огромни проекти и упоритости и в тази група сме си казвали, че в случай че някой има опция да работи за смяна на системата, всички ще му помогнем и ще го последваме. Моята мотивация да отида на друго равнище беше образованието ".

Какво оставя след себе си?

За времето, в което е градоначалник, се сблъсква с не една и две рецесии. Спомня си най-ярко обаче Коронавирус пандемията, която идва три месеца след началото на последния ѝ мандат.

" Като столица София трябваше да сътвори модела и положителните практики, които другите да последват, до момента в който COVID-19 беше " нещо извънредно, непознато и плашещо всички ".

Като свои триумфи регистрира основаната през 2015 година стратегия за скрининг на дами за профилактика на рака на млечната жлеза. " Разбира се, имах личен опит в това отношение и знаех какъв брой са значими освен прегледите, само че и въобще мисълта, че би трябвало да се грижиш за личното си здраве ", споделя Фандъкова, която доста рядко и доста малко приказва за борбата си с онкозаболяването.

Вече са родени и първите 10 бебета, които идват на бял свят с помощта на общинска ин витро стратегия с донорски яйцеклетки.

" Доста съществено внимание последните години обърнахме на поддръжката против насилието над дами и деца. Имаме такива предпазени жилища ".

Нарича изброеното " дребни планове ", които обаче са скъпи за нея, защото " в тях се показва грижата към хората ".

Сред провокациите, само че в това време и стратегически план за нея, е градежът на метрото.

" Когато започнахме строителството на метрото в " Надежда " бул. " Ломско шосе " беше в безобразно положение. Там имаше доста търговци и когато затворихме, с цел да стартираме да строим, те излязоха на митинг. След няколко години, когато откривахме метрото с напълно актуализирания бул., с веолалеите и дърветата по тротоарите, същите тези хора ме посрещнаха с цветя. Това е илюстрация за работата ни ".

Основна задача, която си слага още през 2011 година, е понижаване замърсяването на въздуха в София.

" Разработихме стратегии, защитихме европейски планове, с които подменихме гратис печките на дърва и въглища с по-екологичен метод на отопление. Започнахме огромна стратегия за замяна на транспортните средства. Вече от 4 година София няма надвишаване на средногодишните правила за непорочност на въздуха ".

И какво пожелава на своя правоприемник?

За наследника си на поста се надява да се концентрира върху продължение развиването на града, на неговата смяна и най-много " да не изпадне в обичани политически похвати, да критикуваш всичко, което е преди теб, без да предлагаш нищо ново ".

" Сигурно има доста неща, които ще бъдат подложени на критика, някои с съображение, други не. Но ми се ще индивидът, който заема мястото ми, да желае да се погрижи за града и за хората в него, а освен да приема позицията като политически пост и като трамплин за политическа кариера. Това би било пагубно за града ".

Още от това, което Йорданка Фандъкова има да показа откакто затвори страницата на най-дълго управлявалия кмет на София вижте във видеото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР