Кметът Димитър Николов предлага на местния парламент да подкрепи инициатива

...
Кметът Димитър Николов предлага на местния парламент да подкрепи инициатива
Коментари Харесай

Бургас ще си партнира с Клъстер Тракия Икономическа зона и Пловдив за привличане на инвеститори

Кметът Димитър Николов предлага на локалния парламент да поддържа самодейност за съдействие сред Община Бургас, Община Пловдив и Сдружение с нестопанска цел " Клъстер Тракия икономическа зона " в процеса за привличане на вложители. Трите страни към този момент организираха срещи, имат желанието да работят дружно, направен е и текстът на меморандума, който ще подпишат.
През новия програмен интервал се предизвиква районната децентрализация и кооперирането сред повече райони. За Бургас това е опция за привличане на вложения посредством осъществяване на взаимни планове с други общини. Част от акцентите в React EU, Интегрирани териториални вложения и Плана за възобновяване и резистентност на Република България са развиване на индустриалните зони, обезпечаване на техническа, обществена, просветителна и комунална инфраструктура, транспортни връзки, публичен екологичен превоз, застраховане на индустриални запаси, основаване на центрове за преквалификация, маркетинг на районите.
Община Бургас развива индустриални зони независимо и в партньорство с " Национална компания индустриални зони " ЕАД – посредством взаимното сдружение " Индустриален и логистичен парк Бургас " АД, в което е акционер.
Партньор на Пловдив в развиването на индустриални зони и привличане на вложения е Сдружение с нестопанска цел " Клъстер Тракия икономическа зона ", което осъществя един от най-мащабните стопански планове в страната и обгръща шест индустриални зони към града. Община Пловдив не развива независимо индустриални зони, заради което следва да взе участие в междурегионални планове, свързани с индустриалните зони, взаимно със Сдружение с нестопанска цел " Клъстер Тракия икономическа зона ".
" При нужда и след решение на общинските препоръки могат да бъдат привличани и други сътрудници – просветителни институции от Бургас и Пловдив, " Индустриален и логистичен парк Бургас " АД, ДЗЗД " Бизнес развъдник Бургас ", в които Общината е акционер и съучастник, както и други субекти, според от разпоредбите на стратегиите ", споделя кметът Николов в предлагането си към локалния парламент.
Формите на съдействие, планувани в меморандума, са съвместен продан на информация, познания, хрумвания и положителни практики, съгласуване, създаване и осъществяване на взаимни действия и начинания по отношение на съответен план – клъстер – индустриална зона – вложител – събитие. Също по този начин реализиране на деен разговор с обществените управляващи, гражданското общество, национални и интернационалните организации със сходни цели и цели.
С подписването на меморандума Пловдив и Бургас ще отключат опция да работят взаимно по планове и начинания, свързани с новите посоки в европейското финансиране: React EU, ИТИ, взаимни планове, в това число по линия на новата Оперативна програма “Регионално развитие” 2021-2027, План за възобновяване и резистентност на Република България, " Зелената договорка " и други Те ще обединят напъните си за поощряване, подкрепяне и улеснение на икономическото съдействие и привличане на вложители, като за задачата постоянно ще обменят информация за стопански индикатори, статистики, търговски данни и капиталови политики, ще реализират взаимни действия за привличане/работа с вложители, като си оказват взаимно подпомагане съгласно тяхната подготвеност, ще обединят старания и ще обменят положителни практики при идентифициране на подобаващи терени за създаване и развиване на индустриални зони, ще си сътрудничат при развиване на социално-образователна инфраструктура, при опция ще реализират взаимни планове в региона на енергетиката, ВиК, в региона на " зелена " сила, ще вземат участие в взаимни начинания по тематиките: високи технологии, развиване на софтуерни паркове, развъдник и създаване на акселератор, въглеродно неутрални и индустриални паркове.
Меморандумът не основава финансови задължения за Община Бургас. Въпросите, зародили в следствие от използването на съдействието, ще се дефинират в обособени съглашения, след решение на общинските препоръки. Ангажиментите на Община Бургас са да обезпечи специалисти, които да работят по подготовка на плановете, да приготвят информация и презентации за взаимно показване на стопански конгреси, както и да дават навреме информация за района при съществуване на капиталов интерес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР