Кметът Благомир Коцев пита с писмо Министерството на културата дали

...
Кметът Благомир Коцев пита с писмо Министерството на културата дали
Коментари Харесай

Кметът Коцев с писмо до МК заради искане 18-етажна сграда да замени хотел „Одесос“

Кметът Благомир Коцев пита с писмо Министерството на културата дали хотел „ Одесос “ попада в охранителната зона на архитектурния резерват „ Античен град Одесос “ и съставлява ли недвижимо културно завещание. Въпросите са му във връзка постъпило искане за унищожаване на зданието и построяването на негово място на 18-етажна постройка. Инвестиционното желание стои от години, стана ясно на брифинг на градоначалника Благомир Коцев и на заместника му Диан Иванов, съобщи кореспондент на Moreto.net.

От години постройката на хотел „ Одесос “ до входа на Морската градина стои неизползваема. Около част от нея има преградни мрежи, които будят въпроси за бъдещето на зданието у преминаващите поданици и посетители на града.

Собственикът на парцела „ Варненски бряг “ АД има желание да построи на мястото му и върху близкия паркинг хотелски комплекс с над 10 етажа.

До момента концепцията по този начин и не съумява да се осъществя, само че стъпките на сдружението в тази посока не стопират.

В уеб страницата на Националния институт по недвижимо културно завещание е налично съобщение от 19 септември 2022 година за започване на произвеждане по отношение на постъпило писмо в института при започване на септември. Започнатото произвеждане е по два члена от ЗКН и е за правене на „ предварителна оценка-установяване на признаци на проучвания обект като недвижима културна полезност “ и краткотраен режим за запазване на хотел „ Одесос “.

От уведомлението излиза наяве, че постройката на хотела няма статут на недвижима културна полезност, само че попада в рамките на археологическия резерват „ Античен град – Одесос “, както и в обсега на Групов монумент на културата. Посочва се, че дейностите в обсега на резервата се правят съгласно Закона за културното завещание.

На процедура планът за високото здание надалеч не е от в този момент, а е на повече от 10 години. Справка с документи в уеб страницата на районно кметство „ Одесос “ демонстрира, че планът за здание на мястото на сегашния хотел планува построяването на повече от 10-етажен хотелски комплекс. Според скиците се планува новото здание да се издигне на мястото на паркинга до хотел „ Одесос “, които ще се причисли към бъдещата висока постройка. Възложител на плана е „ Варненски бряг “ АД. Дружеството е притежател и на сегашния хотел „ Одесос “.

Преди няколко години Експертният съвет по устройство на територията към Община Варна е разгледал възражения против плана за ПУП-РУП за хотелския комплекс на бул. „ Сливница “ 1. ЕСУТ е решил, че не приема постъпилите тъжби от шефовете на етажната благосъстоятелност на „ Стефан Стамболов “ 34 и „ Баба Рада “ 32. Техните съществени недоволства са свързани с височината на зданието и повишението на запрашеността на въздуха при повишен авто трафик, споделя тогава пред Дарик основният проектант на Община Варна Виктор Бузев. Той добавя, че недоволствата са прегледани и взети под внимание на предишни съвещания на съвета.

По отношение на устройствените индикатори тълкувание на Министерство на регионалното развитие гласи, че в случаите, когато даден парцел, предопределен за публично строителство, е с лице на три или повече улици, то следва да се смята, че може да бъде застрояван без ограничение на интензивността и плътността на застрояване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР