Кметът Благомир Коцев отличи с почетен знак на кмета с

...
Кметът Благомир Коцев отличи с почетен знак на кмета с
Коментари Харесай

Благомир Коцев отличи с почетен знак на кмета с лента художника Стоимен Стоилов

Кметът Благомир Коцев отличи с почетен знак на кмета с лента именития български художник проф. Стоимен Стоилов на гала в Община Варна. Наградата се връчва за приноса на проф. Стоилов към родния му град и във връзка 80-годишнината на художника.

Варна постоянно е имала своите будни и креативен персони и безспорно проф. Стоилов е една от тях. С дългогодишната си работа и забележителното си творчество, той несъмнено е съдействал за огромното изкуство, освен за града ни, само че и за България и за целия свят. За мен е голяма чест да имам опцията да го поздравя и да му пожелая постоянно да резервира своя висок дух, своята муза и искрата, с която основава неподправените си произведения. С тези думи кметът Благомир Коцев се обърна към художника на церемонията по връчването на оценката.

Кметът загатна огромния принос на проф. Стоилов в основаването на варненската емблематична „ Фабрика Вулкан “ в далечната 1975г., която се трансформира в дом на варненската художествена общественост и в едно от най-хубавите графични средища у нас. Безспорни са и заслугите му в основаването на Международно биенале на графиката във Варна, което през идната година ще означи своето 23-то издание. Това е принос, който всички варненци ценим и се гордеем с тези достижения, сподели кметът и добави, че пожелава на проф. Стоилов доста нови триумфи, здраве, дългоденствие и да продължава да основава своите красиви произведения, които въодушевяват разнообразни генерации в България и по света.

Стоимен Стоилов, който от години живее и твори във Виена, благодари за огромния интерес към работата му и за топлото българо-австрийско другарство, родило редица художествени планове през годините. Радвам се, че надарени младежи управляват през днешния ден Варна, поисквам им огромен триумф, да развият материалната база за излагане на изкуство и да се погрижат за ползите на града. Надявам се до оставите нещо положително за Варна и благодаря за хубавите думи и високата оценка за работата ми, сподели от своя страна Стоилов.

На събитието в Община Варна участваха още заместник-кметът по културата Павел Попов, доктор Волфганг Шусел – канцлер на Австрия (2000-2007) и някогашен външен министър, персонален другар на художника, другари и близки на Стоилов от Австрия и България, фенове на изкуството, колекционери и фенове на творчеството му.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР