Кмет от ГЕРБ, подведен под отговорност за присвояване на 9,3

...
Кмет от ГЕРБ, подведен под отговорност за присвояване на 9,3
Коментари Харесай

Кмет от ГЕРБ, гепил 9,3 млн. с мними ремонти, протака делото

Кмет от ГЕРБ, измамен под отговорност за заграбване на 9,3 млн. лв. с поправки на хартия, се пробва да протака делото с изтъркани номера, научи Narod.bg.

За през днешния ден, 23 февруари, бе планувано следващото съвещание на Специализирания углавен съд по делото против някогашния кмет на Септември от ГЕРБ Марин Рачев, Явор Митев, Ангел Бончев и Станой Милов.

Този път то пропадна заради заболяване на Ангел Бончев и бе отсрочено за четири последващи дати. Първата е 14 март, а една от тях – 09.05.2022 година, съответства с делото на Марин Рачев в Окръжен съд – Пазарджик . Това включва голям брой недвижими парцели и парични средства.

„ Болният ” Бончев наложи пренасочването на делото за друга дата през май.

Припомняме, че предходното съвещание – 18.01.2022 година също не се състоя, като повода още веднъж беше заболяване на обвиняем в процеса – някогашният кмет на община Септември Марин Рачев се оказа с COVID-19.

По-ранни правосъдни съвещания пък се провалиха поради болнични на Станой Милов, който се оказа нерадушен и със световъртежи. Така че, досега само Явор Митев е показал удивително здраве и не се е налагало поради негово заболяване да пропадат съвещания.

На 27 септември 2021 година се организира първото след разпоредителното правосъдно съвещание по наказателното дело, заведено в Специализирания углавен съд с подсъдими Марин Рачев за закононарушение занемареност, осъществявано в качеството му на кмет на община Септември, Явор Митев – в качеството му на заместник-кмет в мандата на Марин Рачев, Станой Милов – инвеститорски надзор в общината и Ангел Бончев, чиновник и сега на Община Септември.

Поради невръчен обвинителен акт на Явор Митев делото бе отсрочено за три дати през ноември и декември 2021 година За съвещанието бяха призовани и се явиха първите трима очевидци по делото – Владимира Бояджийска, втора братовчедка на сегашната кметица Васка Рачева.

Бояджийска е шеф на редица компании, разследвани за източването на Община Септември. Иванка Сестримска е вторият явил се пред съда очевидец, която в този момент е и основен счетоводител на Общината, каквато е била и по времето на Марин Рачев.

Третият свикан пред съда очевидец е Виолета Александрова, която работи във финансовия отдел на Община Септември.

При разпоредителното съвещание на 6 юни 2021 година, за разлика от извършеното разпоредително съвещание през октомври 2019 година, Специализираният съд не се съобрази с претенциите на бранителите на четиримата обвинени и реши, че делото против тях може да продължи да се преглежда всъщност.

Иначе юристите на подсъдимите още веднъж се позоваха съгласно тях на неясноти в обвинителния акт и желаеха за повторно той да бъде върнат за преправка на Специализираната прокуратура.

Обвинителният акт беше върнат един път от съда през октомври 2019 година година за премахване на пропуски в него и делото беше обновено и планувано за 29 април м. година Тогава обаче то не се състоя, тъй като единият обвинен Станой Милов подава пред съда болничен лист.

Делото е формирано на 31 октомври 2019 година въз основа на импортиран обвинителен акт от Специализираната прокуратура на 30 октомври, съпроводен от 23 тома доказателствен материал.

Марин Рачев е притеглен към наказателна отговорност за това, че за времето от май 2017 година до август 2018 година като длъжностно лице не е упражнил надзор върху общинските чиновници Милов и Бончев, на които е предоставено отчитането на публично имущество – те подписали приемо-предавателни протоколи за строително-монтажни работи без да са действително изпълнени.

Рачев не положил задоволително грижи за ръководството и стопанисването на повереното му имущество – позволил да бъдат заплатени недължими суми с платежни нареждания по фактури, действия и услуги на повишени цени, по контракт №117/28.04.2017 година за социална поръчка с предмет „ Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември “, подписан сред Общината като възложител и „ Консорциум поправки и възобновяване – Септември “ ДЗЗД като реализатор.

Във въпросното ДЗЗД съдружници са „ ЕКО-ХИДРО-90 “ ООД с шеф Георги Делчев и „ Строителна техника ПЗ “ ЕООД с шеф Владимира Бояджийска. От това са последвали обилни вреди за Общината в общ размер на 255 039.73 лева, без Данък добавена стойност.

Зам.-кметът Явор Митев е притеглен за длъжностно закононарушение и за закононарушение срещу реда на ръководството.

На 12 февруари 2018 година като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние – настоящ краткотрайно като кмет на община Септември (съгласно заповед на Марин Рачев от 1 август 2017 г.), нарушил служебните си отговорности, като без да е зародила нужда от изменение на подписания контракт за социална поръчка от 28 април 2017 година с предмет “Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември “, подписал в допълнение съглашение №43/12.02.2018 година за изменение на контракта, за да набави за изпълнителя ДЗЗД „ Консорциум поправки и възобновяване – Септември “ комерсиална облага от 1 000 000 лева

С толкоз той нараснал в анекса сумата за осъществяване на контракта, от което са могли да настъпят немаловажни нездравословни последствия за Общината. Митев е упрекнат и за това, че на 23 август 2018 година не извършил задължението си по чл.154 от Закона за правосъдната власт да окаже подпомагане по предписание на следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура (постановление №1840/20.08.2018 г.) за основаване на нужната организация по отношение на осъществявани на територията на община Септември процесуално-следствени дейности (престъпление по член 275, ал.1 от НК).

Станой Милов е упрекнат за документни закононарушения при засвидетелствуване на осъществени строително-ремонтни действия на територията на община Септември. От 9 май 2017 година до 9 август 2018 година, в кръга на службата си съставил 11 публични протокола за отчитане на осъществени и подлежащи на възнаграждение строително-монтажни работи на обекти, по които Общината е била възложител, а „ Консорциум поправки и възобновяване – Септември “ ДЗЗД – реализатор. В тях удостоверил погрешни условия, а точно, че посочените в протоколите СМР са осъществени в цялостен размер, макар че били отчасти изпълнени или напълно неизпълнени (престъпление по член 311, алинея 1 от НК).

Обвинен за документни закононарушения е и Ангел Бончев. На 4 май 2017 година в кръга на службата си, при изискванията на продължавано закононарушение, съставил два публични документа – протоколи за отчитане на осъществените и подлежащи на възнаграждение строително-монтажни работи по контракта с „ Консорциум поправки и възобновяване – Септември “ ДЗЗД, в които удостоверил осъществени в цялостен размер работи, до момента в който те били отчасти изпълнени или напълно неизпълнени.

Narod.bg
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР