Ключово роля за инвеститора на пазара на атомни технологии заедно

...
Ключово роля за инвеститора на пазара на атомни технологии заедно
Коментари Харесай

„Росатом“ създава система за „Управление на разходите за ядрено строителство“


Ключово роля за вложителя на пазара на атомни технологии дружно с сигурността играе цената. Ядрените снабдители се конкурират освен сред себе си, само че и с компании, които работят с други типове мощности. За да стане планът стопански прелъстителен е належащо да се разбере и управлява цената на строителството – както е известно, в атомната енергетика делът на финансовите разноски е висок.

Наличието на референтен план не значи, че при реализация в друга страна той ще коства също толкоз: върху разноските въздействат особеностите на площадката, съществуването на инфраструктура, доставчиците, високо квалифицираните фрагменти, работната мощ.

Същевременно продавачът би трябвало да дефинира приблизителната стойност на плана по време на стадия на прекачване на предлагането на евентуален клиент (като има поради, че за контракта могат да претендират най-малко двама).

За да се направи модел за установяване на прогнозируема и транспарантна цена на плана, „ Росатом “ основава лична система, употребявайки интернационалния опит. Тя се назовава „ Управление на разноските за нуклеарно строителство “ (Total Cost Management Nuclear Construction), оповестява atomic-energy.ru. В атомния бранш такава още не е прилагана на никое място по света. В тази област „ Росатом “ ще стане пионер.

Поръчител на плана за внедряване на TCM NC в атомния бранш е първият заместник- общоприет шеф на „ Росатом “ по оперативно ръководство Александър Локшин, разглеждащ системата като способ за прогнозиране на цената на обект, който ще бъде издигнат в чужбина, или в Русия. Предвид компликацията на обектите и периодите за строителство, прогнозирането на стойност за 10 години до завършването на плана не е елементарно, само че е належащо.

Директорът по финансови вложения, държавен строителен контрол и държавна експертиза към „ Росатом “ Генадий Сахаров споделя, че особеността на TCM NC е в това, че тя е универсална и може да бъде локализирана за всяка точка от земното кълбо. Системата е доста компонентна с огромно количество от параметри. В нея се регистрират условията на законодателството, цената на труда, материалите, оборудването за всеки съответен район. Тук към този момент ще са нужни данни от цифровата стопанска система: големите бази от данни ще станат основа за осведомителна платформа за пресмятане на цената на реализацията на съответни планове, с отчитане на рисковете.

TCM NC е и методология, и инструментарий, продължава Генадий Сахаров. Като инструмент, системата дава опция за взимане на решение на всички равнища на ръководство. Освен това нейната задача е да дава стойност на построяването за съответен миг, да прави ясни прогнози, с цел да се образува бюджета и наблюдава осъществяването.

По думите на Генадий Сахаров, към този момент е измислена архитектурата на платформата, основани са регламентите. Инициаторите на внедряването обаче са се сблъскали със сериозен проблем: хората не схващат дилемите, които стоят пред тях методиката и механизмите, употребявани в света.
Това е още едно предизвикателство – системата няма да може да проработи без единна осведомителна платформа, към която да са включени всички участници в плана. Освен това се изисква цялостен преход към цифрово планиране, с цел да може обмяната на информация да става автоматизирано в режим на действително време. За това е належащо трансформиране на отрасловите процеси, проектанти с нови пълномощия и привички, опит с цифровите технологии, установи Генадий Сахаров.

Разработката на TCM NC включва пет плана. Първият 0 основаване и внедряване на методология за системи за сложно ръководство на стойностите и периодите. Вторият – система на оценка на разноските и пресмятане на разноските за 17 блока. Третият – разработка и внедряване на осведомителна система за сложно ръководство на стойностите и периодите. Четвърти – внедряване на осчетоводяване на разноските по планове в държавни предприятия. Пети – развиване, оценка и узаконяване на личния състав. Информационната система TCM NC би трябвало да бъде въведена в употреба през декември тази година, Към този интервал се възнамерява и внедряване на доклад на разноските по планове в предприятията.
Програмата се реализира от Росэнергоатом», ОЦКС «Росатома», «Атомэнергопроект», НИАЭП, АСЕ, а също по този начин и други предприятия от разнообразни браншове.

На базата на TCM NC по всеки план ще се създаде пределната и целева стойност, минималната цена на договорите. Пределната стойност ще се дефинира до подписване на контракт с клиенти и на идващите стадии ще се ревизира опцията за намаляване. Това е горната граница на оценка на стойностите по TCM NC, индикатор на цената за вложителя. Целевата ще се употребява при пресмятане на маржовете по плана и мотивацията на участниците, това е приблизително значение на оценка на цената по TCM NC. Минималната цена – е най-ниската, по която изпълнителят не поема плана. Тя се пресмята да вземем за пример, преди конкурсна процедура, с цел да има подготвеност за спиране на предложение на съперник.
При оценката има пет равнища за акуратност. В рамките на създаването и внедряване на TCM NC са определени три плана – строителството на заместващи мощности на Курската АЕЦ, АЕЦ „ Хинхикиви “ във Финландия и АЕЦ „ Аккую “ в Турция. Целият механизъм би трябвало да бъде внедрен до края на тази година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР