Ключово е от норми и стратегии да преминем към прилагане

...
Ключово е от норми и стратегии да преминем към прилагане
Коментари Харесай

Министър Атанас Славов: Време е за осъдителни присъди за корупция

Ключово е от правила и тактики да преминем към използване на антикорупционните практики и имам вяра, че в случай че в този сложен политически подтекст имаме още политическо време, в идващите месеци ще създадем точно това, съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов през днешния ден.

В словото си при откриването на конференцията „ Европейски вероятности за битка с корупцията и прането на пари: Приложими ли са положителните практики от Скандинавия в България? “ той добави, че правните правила не са задоволителни, а са единствено една рамка.

„ Целта, която сме си сложили е да има неоправдателни присъди, да има повече следствия, да не позволяваме хора, които реализират своите функционалности в обществения или гражданския бранш, да са заплашвани поради това, което вършат “, сподели Славов, представен от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Събитието е проведено взаимно от посолствата на Дания, Финландия, Швеция, Норвегия и Фондация „ Антикорупционен фонд “ (АКФ).

Министър Славов напомни, че в миналите осем месеца бяха осъществени основни промени в конституцията, които да поддържат независимостта на правосъдната власт, да вкарат отчетност на прокуратурата и да случат промените в Закона за правосъдната власт.

„ Беше признат напълно нов закон за антикорупционната комисия, която за първи път ще има проверяващи функционалности, като опция в действителност да се борим с корупцията на най-високите равнища във властта. Предстоят промени в Наказателния кодекс, бяха осъществени промени в Закона против изпирането на пари. Опитваме се да превърнем в правни правила съответните рекомендации, които сме получили от Венецианската комисия и от отчетите за господство на правото на Европейска комисия, MONEYVAL и GRECO. “

Според шефа на АКФ Бойко Станкушев потребността от смяна в България е явна и наболяла. „ Вместо тематиката да се политизира, е значимо в обществото ни да има градивна полемика за факторите, които могат да създадат битката с корупцията доста по-ефективна “, сподели Станкушев.

По думите на правния консултант от АКФ Андрей Янкулов главният проблем в последните години е, че в България е изработен опит да се привнесе европейската процедура за построяването на антикорупционната рамка, посредством правила за работата на институциите, само че не е пренесено наличието, с което е изпълнена тази рамка. „ Това докара до обстоятелството, че профилираният съд и прокуратура, и антикорупционната комисия, не получиха действителен мандат да запълнят тази рамка с същинско наличие. “

Сред лекторите в събитието бяха старшият прокурор и завеждащ отдел „ Антикорупция “ към прокуратурата на Кралство Швеция Мартин Бресман, прокурорът от офиса на Главния прокурор на Финландия Мари Матила, старшият съветник в GRECO Давид Долидзе, европейският делегиран прокурор от България Виктор Тарчев и други

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР