Ключови за развитието на електронното здравеопазване ще бъдат усилията за

...
Ключови за развитието на електронното здравеопазване ще бъдат усилията за
Коментари Харесай

Е-здравеопазване: Развитие на НЗИС, телемедицина, интерактивна здравна карта

Ключови за развиването на електронното опазване на здравето ще бъдат напъните за развиване и надграждане на Националната здравноинформационна система (НЗИС). Очаквано, това е записано в Националната здравна тактика 2030 във връзка с политиката за развиване на е-здравеопазването и цифровизация на здравната система.

Припомняме, Стратегията бе призната от Министерския съвет и чака разглеждането си в Народното събрание.

Според ръководещите, НЗИС следва да бъде софтуерният гръбнак, върху който ще бъдат интегрирани всички софтуерни приложения, имащи отношение към здравето на индивида.

Планира се също по този начин и основаването на система за оценка на качеството и сигурността на здравното обслужване, основана на система от одобрени индикатори за оценка на успеваемостта на предоставяните здравни услуги и тяхното ръководство.

Въвеждането на НЗИС и други системи за е-здравеопазване ще способства за редуциране на времето за обслужване на пациенти и повишение на качеството на здравните услуги, както за увеличението на опциите за даване на разнообразни отдалечени здравни услуги, считат здравните управляващи. Те възнамеряват да бъде създадена и приложена идея за развиване на телемедицината, изключително за пациенти в труднодостъпни и отдалечени региони, за пациенти със характерни потребности – заболели с хронични болести, възрастни хора и други, както и въвеждането на новаторски приложения за мобилни услуги за наблюдаване на положението на пациентите. Последното към този момент се осъществя с измененията в Закона за здравето, утвърдени на първо четене от Комисията по опазване на здравето в Народното събрание и очакващи по-нататъшното си разглеждане.

В поддръжка на това ще бъде създадена и платформа за поддържане на електронна база данни за потребностите на Националната здравна карта с интерактивно приложение, съдържащо информация за лечебната мрежа на регионално и национално равнище, в т. ч. осигуреност с медицински личен състав, брой, местонахождение на потенциал на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ, свободен леглови фонд и други Данните ще бъдат употребявани за потребностите на ръководството на системата, само че част от тях ще бъдат налични за пациентите и ще поддържат техния осведомен избор на доктор или лечебно заведение, гласят проектите в Стратегията.

Ще бъдат подхванати и ограничения за възстановяване на знанията и уменията на медиците за събиране, разбор и отбрана на здравните данни.

Документът планува също по този начин построяването на Национална цифрова платформа за здравна диагностика. Идеята е тя да обхване цифровата образна диагностика във всички медицински специалности да сътвори опция за генериране на база данни цифрови изображения и нейната вторична обработка чрез валидирани логаритми за машинно самообразование, невронни мрежи и други Тази платформа ще бъде интегрирана с НЗИС и нейната съществена съставка – пациентското е-досие. Като спомагателен резултат ще се сътвори опция за трансгранична интеграция с европейските и международни сътрудници.

Цялата тактика можете да видите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР