Ключови резултати от 26-ото Годишно глобално проучване на PwC сред

...
Ключови резултати от 26-ото Годишно глобално проучване на PwC сред
Коментари Харесай

PwC: 73% от изпълнителните директори по света очакват спад на икономическия растеж през 2023 г.

Ключови резултати от 26-ото Годишно световно изследване на PwC измежду бизнес водачите:

● Близо 40% от основните изпълнителни шефове не имат вяра, че техните организации ще бъдат стопански жизнеспособни след 10 години, в случай че не се трансформират

● Инфлацията (40%), макроикономическата неустойчивост (31%) и геополитическите спорове (25%) са съществени световни заплахи; здравните и кибер рисковете минават на по-задна позиция по отношение на 2022 година

● Въпреки че бизнес водачите понижават разноските на фирмите си, 60% не възнамеряват да понижат броя на чиновниците, а 80% не възнамеряват да понижат възнагражденията в борбата за гении след „ Голямото овакантяване “

● Изпълнителните шефове във Франция, Германия и Обединеното кралство са по-малко оптимистични за вътрешния напредък по отношение на световния напредък спрямо тези в Съединени американски щати, Бразилия, Индия и Китай

● Променящите се условия на клиентите, регулациите, дефицитът на работна ръка и умения и софтуерните промени се обрисуват като най-големите провокации за дълготрайна доходност на промишленостите

● Климатичните опасности ще оказват въздействие върху разноските и веригите на доставки през идващите 12 месеца; 58% от фирмите създават тактики за понижаване на излъчванията и намаляване на климатичните рисков.

17 януари 2023 година, София. Близо 73% от изпълнителните шефове по света чакат спад в световния стопански напредък през идващите 12 месеца. Това демонстрират резултатите от 26-ото Годишно световно изследване на PwC измежду бизнес водачите (), извършено измежду 4410 основни изпълнителни шефове от 105 страни и територии в края на 2022 година

Това е най-песимистичната прогноза за икономическия напредък откогато PwC започва изследването преди 12 години. Разликата с оптимистичните настройки за 2021 година и 2022 година е забележителна – тогава повече от 2/3 от участниците (съответно 76% и 77%) смятаха, че икономическият напредък ще се усъвършенства.

Близо 40% от бизнес водачите считат, че организациите им няма да бъдат стопански жизнеспособни след десетилетие

В допълнение към предизвикателната среда, близо 40% от бизнес водачите считат, че техните организации няма да са стопански жизнеспособни след десетилетие, в случай че не създадат основни промени. Резултатът се следи в редица браншове, включително телекомуникации (46%), произвеждане (43%), опазване на здравето (42%) и технологии (41%).

Значително по-малко бизнес водачи са уверени във опциите на организациите им да осъществят растеж в приходите през идната година (-26%). Това е най-големият спад от финансовата рецесия (2008-2009 г.) насам, когато беше регистриран спад от 58%.В световен мащаб упованията за икономическия напредък варират внезапно. С оглед продължаващата енергийна рецесия, стопанските системи от Г-7 са по-песимистично настроени във връзка с вътрешните си вероятности за напредък, в сравнение с във връзка с световния напредък, включително Франция (70% против 63%), Германия (94% против 82%) и Обединеното кралство (84% против 71%).

Изпълнителните шефове виждат голям брой директни провокации пред рентабилността в личните си промишлености през идващите 10 години. Повече от половината (56%) имат вяра, че изменящите се желания и търсене от страна на клиентите ще повлияят на маржовете, следвани от промени в регулациите (53%), дефицит на работна ръка/умения (52%) и софтуерни пробиви (49%).

Инфлацията, макроикономическата неустойчивост и геополитическите спорове са главните терзания на бизнес водачите

Здравните и кибер рисковете бяха най-големите закани преди година. Сега обаче инфлацията (40%) и макроикономическата неустойчивост (31%) са водещи опасности за бизнес водачите както в кратковременен проект (следващите 12 месеца), по този начин и през идващите пет години. 25% от участниците в изследването смятат и геополитическите спорове за опасност, до момента в който кибер рисковете (20%) и изменението на климата (14%) този път остават на по-заден проект.

Войната в Украйна и възходящата угриженост по отношение на други горещи точки по света накараха изпълнителните шефове да премислят някои аспекти от бизнес моделите си. Почти половината от участниците в изследването, които са изложени на геополитически спор, се приготвят за по-всеобхватни проблеми и механически усложнения. Сред дейностите, които фирмите подхващат, са увеличение на вложенията в киберсигурност или дискретност на данните (48%), пригаждане на веригите за доставки (46%), преоценка на пазарното наличие или нахлуване на нови пазари (46%), както и нашарване на предлаганите продукти/услуги (41%).

Намаляване на разноските, само че не и на броя на чиновниците или заплащането

В отговор на сегашния стопански климат бизнес водачите се стремят да понижат разноските и да подтикват растежа на приходите. 52% от изпълнителните шефове оповестяват за понижаване на оперативните разноски, 51% покачват цените, а 48% разнообразяват портфолиото си от артикули и услуги. Въпреки това повече от половината (60%) споделят, че не възнамеряват да понижат броя на чиновниците си през идната година. Мнозинството (80%) показват, че не плануват понижаване на възнагражденията на личния състав, с цел да могат да задържат гениите и да смекчат темповете на приключване на работна мощ.

Боб Мориц, ръководител на световната мрежа на PwC, разяснява:

„ Нестабилната стопанска система, високата инфлация и геополитическите спорове способстваха за това съществено равнище на скептицизъм. Бизнес водачите по света преоценяват оперативните си модели и понижават разноските, само че макар този напън не престават да слагат чиновниците си преди всичко и се стремят да задържат гениите. Ако организациите желаят освен да процъфтяват, само че и да оцелеят през идващите няколко години, би трябвало деликатно да балансират сред намаляване на краткосрочните опасности и оперативните условия по отношение на дълготрайните резултати. Бизнесите, които не се трансформират, няма да бъдат жизнеспособни. ”

Управление на климатичните опасности възходящ приоритет за бизнеса

В съпоставяне с други световни опасности, климатичните промени не се открояват толкоз мощно като опасност за идващите 12 месеца. Бизнес водачите обаче осъзнават, че климатичните промени оказват умерено до доста огромно въздействие върху техните разноски (50%), верига на доставките (42%) и физически активи (24%).

В множеството компании бизнес водачите към този момент са стартирали (или са в развой на стартиране) начинания за понижаване на излъчванията на техните компании (65%), създали са нови артикули и процеси с мисъл за околната среда (61%) или създават тактика за понижаване на излъчванията и намаляване на климатичните опасности, основана на данни (58%).

Въпреки възходящия брой страни, които в този момент имат някаква форма на ценообразуване на въглеродните излъчвания, болшинството от интервюираните (54%) към момента не възнамеряват да ползват вътрешна цена на въглеродните излъчвания при вземането на решения, а над 1/3 (36%) не възнамеряват да ползват начинания за отбрана на физическите активи и/или работната мощ на тяхната компания от въздействието на климатичния риск.

Изграждането на доверие и трансформацията остават основни за генерирането на дълготрайна стойност

Бизнес водачите означават, че в случай че организацията цели да генерира дълготрайна стойност за обществото, би трябвало да си сътрудничи с необятен кръг заинтригувани страни, с цел да гради доверие и реализира устойчиви резултати. Глобалното изследване на PwC открива, че организациите си партнират с нестопански субекти за стабилно развиване (54%), тъждество, разнообразие и приобщаване (49%) и обучение (49%).

Ако организациите желаят да са жизнеспособни в кратковременен и дълготраен проект, те би трябвало да влагат и в своите чиновници и в стратегии за софтуерна промяна. Що се отнася до технологиите, близо 2/3 (76%) от организациите споделят, че влагат в автоматизиране на процеси и системи, внедряване на системи за повишение на квалификацията на работната мощ в предпочитани области (72%), внедряване на технологии (напр. облачни технологии), AI и други авангардни технологии (69%).

Разкъсвани сред условията на краткосрочната и дълготрайната промяна, бизнес водачите споделят, че се концентрират върху настоящите оперативни резултати (53%), вместо да развиват бизнеса и разработят подобаваща тактика за посрещане на бъдещи потребности (47%). Ако можеха да трансформират графиците си, 57% от изпълнителните шефове споделят, че биха отделили повече време на последното.

За изследването:

PwC организира 4410 изявленията с основни изпълнителни шефове през октомври и ноември 2022 година Извадката ни е претеглена по отношение на националния Брутният вътрешен продукт, с цел да се подсигурява, че мненията на изпълнителните шефове са заслужено показани във всички съществени райони. Данните на равнище промишленост и страна са основани на данни от цялостната извадка от 4410 участници. Проведохме и задълбочени изявленията с изпълнителни шефове от 3 световни района (Северна Америка, Западна Европа и Азиатско-тихоокеанския регион). Всички резултати може да откриете на. Интервютата може да откриете тук.

За PwC

Наша съществена цел в PwC е създаване на доверие в обществото и разрешаване на значими проблеми. Ние сме мрежа от сдружения в 152 страни с над 328 000 чиновници, ангажирани в даването на качествени одиторски, данъчни и консултантски услуги. За повече информация, посетете нашия уебсайт.

PwC се отнася за мрежата на ПрайсуотърхаусКупърс и/или едно или повече от сдруженията в нея, всяко от които е независимо юридическо лице. За детайлности, апелирам вижте.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР