Ключови периоди от творчеството на Стоян Райнов проследява новата изложба

...
Ключови периоди от творчеството на Стоян Райнов проследява новата изложба
Коментари Харесай

Когато глината приказва

Ключови интервали от творчеството на Стоян Райнов наблюдава новата галерия " Приказки от глина " в изложба " Васка Емануилова " , която ще бъде открита през днешния ден в 18.00 часа. Акцент в нея са работният развой в ателието на българския художник и най-изявените му възпитаници. Включени са творби както от неговия най-ранен интервал като илюстратор, по този начин и от времето, когато е към този момент одобрен създател в региона на керамиката, оповестяват от галерията.

Стоян Райнов е наследник на опълченеца Иван Райнов и брат на писателя и изкуствовед Николай Райнов. Роден е на 28 април, 1894 година и стартира заниманията си с изобразително изкуство в Художественото индустриално учебно заведение, където му преподава един от основоположниците на българската статуя - проф. Жеко Спиридонов. По-късно следва в Художествената академия, преди да замине за специализация в Бехине, Чехия, а след това в Германия.

От 1932 година е учител, а от 1937 година - професор по керамика в Художествената академия. От 1952 до 1960 година е декан на Факултета по приложни изкуства. Почива на 11 януари 1978 година и остава в историята на българското изкуство както като един от майсторите в региона на керамиката, по този начин и с учениците си, сред които попадат имена като Здравко Манолов, Ана Гребенарова и Цвятко Димчевски.

Затова от изложба " Васка Емануилова " прибавят, че макар включените в изложбата вази с впечатляващи визии и орнаменти същинските достижения на Стоян Райнов би трябвало да се търсят в наследството, което той завещава на своите възпитаници. В това отношение най-голямо значение има неговата цялостна стратегия за създаване на ново българско изкуство в региона на керамиката - Райнов съумява да съчетае традицията и модерността.

 Декоративно пано - Non omnis moriar (Не всичко умира), 1927 година, музейна колекция на Национална художествена академия.
© Галерия

Декоративно пано - Non omnis moriar (Не всичко умира), 1927 година, музейна колекция на Национална художествена академия.

В " Приказки от глина " са включени 50 творби от разнообразни интервали на творчеството му. Специално място в изложбата заема музейната колекция на Национална художествена академия, която показва 23 произведения от своя фонд, сред които образователни задания на негови студенти от интервала 1932 – 1961 година В този интервал Стоян Райнов е началник на Ателието по керамика в Художествената академия.

Редица творби идват от частни сбирки и домове и не са били показвани пред аудитория от десетилетия. Други са от фонда на Националната художествена изложба, Софийската градска художествена изложба, Регионалния исторически музей - Хасково, и Градската художествена изложба в Пловдив. Към изложбата е публикуван азбучник и следва лекция с присъединяване на проф. Божидар Бончев на тематика " Керамиката на Стоян Райнов ".

" Приказки от глина " може да бъде забелязана до 1 септември в изложба " Васка Емануилова " на бул. " Янко Сакъзов " 15.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР