Ключови моменти от републиканския президентски дебат досега

...
Ние сме повече от половината от първия републикански дебат и
Коментари Харесай

Ние сме повече от половината от първия републикански дебат и досега е битка да видим кой може да се отличи на претъпкана - и шумна - сцена.

Осем кандидати се състезават да докажат на американската общественост, че те трябва да бъдат номинираните за президент на партията.

Това са много конкуриращи се гласове - и на моменти много хаос. Ето някои моменти, които се откроиха досега.

Кучешка купчина на Вивек Рамасвами

Не отне много време за първия анимиран сблъсък между кандидатите на сцената на дебата, въпреки че самоличността на участниците може да бъде известна изненада.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс, в първата си възможност да направи забележки, се прицели в кандидата за първи път Вивек Рамасвами, подчертавайки собствения си дълъг опит в политиката и казвайки, че не е време за новобранец в Белия дом.

„Сега не е моментът за обучение на работното място“, каза той.

Г-н Рамасвами, технологичен предприемач, предлага определено различно отношение на сцената на дебата досега, като се усмихва широко и се подиграва на опонентите си. Част от това е неговият статут на политически аутсайдер. Другата част е, че кампанията му вече надминава очакванията и той на практика си играе с парите от дома.

Ветеранът политик-кучица на г-н Рамасвами е едва започва обаче. Малко след разговора с Пенс бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи се намеси в битката, като каза, че г-н Рамасвами е „човек, който звучи като ChatGPT“.

За политици, които са работили през целия си живот, за да се качат на тази дебатна сцена, присъствието на г-н Рамасвами - в центъра на сцената не по-малко - трябва да е досадно.

Абортът е трънлив въпрос

Абортът е деликатен въпрос за републиканците. Това е въпрос, от който евангелската им база е дълбоко загрижена. Те вярват, че абортът е убийство и трябва да бъде изкоренен в цялата страна. По-политически практичните републиканци обаче разбират, че американската общественост като цяло не подкрепя строгите забрани на абортите - и въпросът тласка умерените избиратели да подкрепят кандидатите на Демократическата партия и мотивира демократите да се отправят към урните.

Това разделение в партията се прояви на видно място на сцената на републиканския дебат, тъй като бившият вицепрезидент Майк Пенс, който категорично е в лагера против абортите, се сблъска с бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли.

Г-жа Хейли, единствената жена на сцената тази вечер, представи по-прагматичния подход, като каза, че макар тя да е „неизвинително за живота“, Републиканската партия трябва да спрете да „демонизирате“ проблема и изградете „консенсус“, когато става въпрос за потенциална федерална забрана.

Позицията на г-жа Хейли може да се окаже по-добра на общите избори догодина, когато умерените гласоподаватели бъдат склонни, но г-н Пенс залага кампанията си на твърдението, че откровеността му относно абортите ще спечели него вид евангелска подкрепа за живота му в републиканските първични избори.

"Можем да спечелим", каза той. „Трябва да правиш това, което смяташ за правилно. Вярвам в културата на живота.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР