Ключова визита на границата ни с Турция. Председателят на Националния

...
Ключова визита на границата ни с Турция. Председателят на Националния
Коментари Харесай

Желязков: Мигрантският поток не е причина за австрийското вето за влизане в Шенген

Ключова аудиенция на границата ни с Турция. Председателят на Националния съвет на Австрия отиде в региона на граничния пункт „ Капитан Андреево ”. Целта на обиколката по границата е да оценят напъните на България за прекъсване на мигрантския поток.

Австрия дружно с Нидерландия наложи несъгласие на страната ни за влизане в Шенген, напомня Нова тв.

След обиколката на българо-турската граница Волфганг Соботка и ръководителят на Народно събрание Росен Желязков се срещнаха с парламентарните групи в Народното събрание. След края на диалозите стана ясно, че Австрия цени високо напъните на страната ни за прекъсване на мигрантския поток. Според Росен Желязков е станало ясно, че миграцията не е причина за наложеното ни несъгласие за влизане в Шенген. Председателят на Австрийския съвет акцентира, че позицията на Австрия е, че Шенген не действа както би трябвало от 2015 година. По думите на Соботка ветото може да се вдигне единствено през диалози и интензивно съдействие.

„ Уверенията за позицията на Австрия, за съществуване на несъгласие към присъединението на България и Румъния към Шенген, не са свързани с осъществяването на критериите и не са свързани ръководството на мигрантския поток. Австрия желае да сложи този въпрос в дневния ред на Съвета на Европейски Съюз и на Европейска комисия. Но съгласно нашите австрийски сътрудници Шенген не действа пълноценно и те упорстват за преразглеждане на режима за Шенген ”, сподели Желязков.

„ Ясно е, че от 2015-та Шенгенското пространство не действа по този начин, както би трябвало. Именно заради тази причина наложихме ветото, което желае да подчертая, че не е обвързвано с България. Тя извършва критериите, аз се убедих в това на границата. Силно се надявам диалозите сред министерствата на вътрешните работи ще докара до резултат и за двете страни ”, съобщи Волфганг Соботка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР