Ключова новина за момента, която е свързана с летния сезон

...
Ключова новина за момента, която е свързана с летния сезон
Коментари Харесай

Институтът по океанология: Няма замърсяване на плажовете у нас

Ключова вест за момента, която е обвързвана с летния сезон у нас.

Наблюдава се развиването на удобна хидродинамична конюнктура, която все още лимитира възможното нахлуване на евентуално нечисти води след разрушаването на стената на Водноелектрическа централа „ Нова Каховка “ в българската акватория на Черно море и крайбрежието, излиза наяве от разбор на Института по океанология „ Проф. Фритьоф Нансен “.

В последните няколко дни се следи развиването на удобна хидродинамична конюнктура, която се показва в това, че струята на крайбрежното течение в района на Дунавската делта се популяризира в североизточна посока с оптималната скорост 35 см/сек, т.е. образува се противотечение на преобладаващия транспорт, което задържа разпространяването на речните води в зоната на Дунавската делта. 

След като в началото евентуално нечистите води, постъпили в Черно море през Днепровската затока, бяха съсредоточени в Одеския залив, последователно стартира тяхното разпространяване в акваторията на северозападния шелф на Черно море, оповестяват учените от ИО – Българска академия на науките пред.

Формираха се два потока. Първият, в който попаднаха по-големи водни размери, беше притиснат от теченията и се разпространяваше в крайбрежната зона посредством серия от дребни по мярка вихри.

Вторият включва релативно дребни по размер нечисти води и последователно зае акваторията, прилежаща към Кримския полуостров. В него протичаше интензивно разбъркване и дисперсия на замърсителите.

Около 18 – 19 юни потокът от Одеския залив се сля с водите, постъпващи от р. Дунав и понастоящем те не могат да бъдат диференцирани с изключение на при съществуването на информация или данни за присъщи маркери на замърсяването от „ Нова Каховка “, показват океанолозите.

Понастоящем такива маркери не са налични и в тази връзка виновните институции наблюдават концентрациите на характерни замърсители, като мед, цинк и алуминий, тежки метали, радионуклеиди и биогенни детайли (азот, фосфор).

Трябва да се има поради, че заради огромното количество превалявания в цяла Европа, водните размери, постъпващи от р. Дунав, доста превъзхождат по количество водите от „ Нова Каховка “, които евентуално могат да доближат устието, и сходно на тях съдържат биогенни детайли и замърсители.

По принцип това са естествени сезонни съмнения, само че тази година те са изключително внезапни заради постъпването на големи размери сладки води от р. Дунав, което в допълнение подкрепя дисперсията на евентуалното замърсяване от „ Нова Каховка “, разясняват учените.

Формира се противотечение на преобладаващия транспорт, което задържа разпространяването на речните води в зоната на Дунавската делта. 

Учените акцентират, че се чака образуване на антициклонален ураган, който ще характеризира водообмена в идващите дни, който също ще благоприятства задържането на речните води.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР