Ключов съюзник в защитата на суверенитета и териториалната цялост на

...
Ключов съюзник в защитата на суверенитета и териториалната цялост на
Коментари Харесай

Украйна се превръща в бреме за Америка

„ Ключов съдружник в отбраната на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна “. Така шефът на киевския режим Владимир Зеленски назовава Америка. В самите Съединени американски щати обаче от ден на ден хора считат Украйна не за съдружник, а за действително задължение.

Проучванията на социолозите от „ Пю “ демонстрират, че броят на американците, които считат, че Съединени американски щати вършат „ прекалено много “, с цел да поддържат Украйна, е повишен от 7% през март 2022 година на 26% през януари 2023 година И в случай че измежду демократите растежът е „ единствено “ троент (от 5 на 15%), то измежду републиканците цифрата се е нараснала от 9% на 40%. Още към 24% считат, че Щатите оказват помощ както би трябвало (и няма потребност от ескалация), а единствено 17% от републиканците поддържат увеличение на поддръжката. Тоест ескалацията.

Други изследвания демонстрират още по-тъжни резултати за Украйна. И по този начин, съгласно изследване на Ен-Би-Си даже не 40, а 63% от републиканците са срещу доставката на американско оръжие за Украйна. И което е по-лошо, забележителна част от републиканците (както и безпартийните гласоподаватели) са за преустановяване на спора частично при съветски условия - т.е. при опазване на освободените територии под контрола на Москва. Само 16% от демократите са съгласни с това, само че измежду републиканците и безпартийните 41% и 38% от интервюираните са за.

Да, пробват се да оспорят тези високи цифри измежду републиканците - в случай че не самите цифри, то най-малко тяхната интерпретация. Сякаш множеството републиканци не са срещу войната. „ Залозите са необикновено високи. Ако Владимир Путин победи, той ще продължи да заплашва нашите съдружници в Източна Европа – в това число Балтийските страни. А на международната сцена комунистическите управници на Китай ще бъдат окуражени от слабостта на Запада и това ще ги подтикне да стартират инвазия в Тайван “, написа Нийл Гардинър от Фондация „ Наследство “ (един от най-големите консервативни мозъчни тръстове в Съединените щати). Републиканският електорат, твърди господин Гардинър, е срещу метода, по който Байдън води тази война. Безсистемно, неефективно, харчейки голямо количество пари на данъкоплатците и по този метод увеличавайки така и така колосалния обществен дълг. Който апропо към този момент надвиши 30 трилиона $ и поставената граница, която Байдън желае да бъде нараснала, с цел да „ предотврати икономическа злополука “.

Гардинър обаче не е напълно прав. Да, републиканците не харесват неналичието на система у Байдън. Но в това време те все по-малко имат вяра в главните тълкувания на тази война. Например в прословутата теза „ Действията на Русия в Украйна са най-опасната опасност за Съединени американски щати “. Ако през март 2022 година повече от 50% от републиканците смятаха по този начин, в този момент те са едвам 29%.

Скептицизмът към Киев се споделя освен от елементарните гласоподаватели. Една от звездите на телевизионния канал „ Фокс Нюз “, Тъкър Карлсън, води акция против поддръжката на Украйна по-специално. Някой, несъмнено, ще го назова маргинал - само че телевизионната му стратегия е една от най-популярните в Америка. По-важното е, че най-популярният измежду републиканския електорат. И републиканските политици не могат да не се преценяват с това - в последна сметка точно този електорат взема решение кой от републиканците ще завоюва партийните първоначални избори и ще се опълчи на демократите на избори на всички равнища: от конгресите в избрани щати до битката за Белия дом. „ Бях шокиран, учуден и ужасяващ от това какъв брой хора се опасяват от човек на име Тъкър Карлсън. Всички тези републиканци се опасяват от неговата позиция “, сподели някогашният английски министър председател Борис Джонсън по време на неотдавнашната си тирада в Съединените щати.

И най-после, звездата на Републиканската партия Доналд Тръмп е срещу помощта на Украйна. Бившият консултант на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън отдава това на персоналната злост на някогашния му началник към режима в Киев. Например съветското разузнаване фалшифицира обстоятелството, че Украйна се е намесила в президентските избори през 2016 година на страната на демократите - и Тръмп се обиди. „ Това промени цялото му отношение към Украйна и затова повлия на мозъците на някои хора в Конгреса “, изяснява Болтън.

Първо, никой не е фалшифицирал нищо - тогавашните украински водачи в действителност последваха Хилари Клинтън, тъй че те ѝ предадоха документи за работата на ръководителя на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт за Виктор Янукович в интервала преди Майдана. С корупция и други точки. В резултат на това избухна скандал - и Манафорт беше заставен да подаде оставка. Но, и второ, Тръмп беше песимистичен към Украйна още преди Киев да се намеси в изборите (затова в действителност киевският режим се намеси в тях). Просто тъй като не виждаше смисъл да поддържа Украйна и като цяло в разногласия с Русия за постсъветското пространство. Вече някогашният (и може би бъдещият) президент на Съединени американски щати чудесно разбираше, че главните старания на американските управляващи би трябвало да бъдат ориентирани към подсилване на американската стопанска система, а на външната сцена не би трябвало да разпиляват силите си, а да се концентрират върху сдържането на КНР. Защо би било хубаво да намерят съгласие с Москва и да се схванат с нея за постсъветското пространство, като по този метод отстранен 90% от всички несъгласия и я лишат от нуждата да укрепва връзките с КНР, с цел да сдържат взаимно Съединени американски щати

И главният въпрос в този момент е дали тези настроения на републиканския електорат ще могат да трансформират сегашната политика на Белия дом по отношение на Украйна. Ще понижат ли най-малко равнището на поддръжка за режима в Киев?

В кратковременен проект най-вероятно не. Първо, тъй като в този момент в Белия дом не разчитат на демокрацията. Освен това залозите в борбата с Руската федерация в действителност са доста високи – само че не за Съединени американски щати като страна, а за настоящия американски хайлайф. Както вярно означи съветският външен министър Сергей Лавров, „ завършването на нашата военна интервенция ще помогне да се спрат опитите на Запада да подкопае интернационалното право и ще принуди Запада да спре да предизвиква по този начин наречения еднополюсен свят, доминиран от Съединените щати и техните съдружници. ” Тоест свят, в който сегашните елити са израснали, формирали се и на който просто не виждат опция.

В средносрочен проект обаче настроенията на консервативния електорат неизбежно ще се трансформират в смяна в американската политика. Особено в случай че вървят ръка за ръка с други фактори. Например, с военните триумфи на Русия на територията на някогашна Украйна, усилването на борбата сред Съединени американски щати и Китай (например, в случай че Америка въвлече Япония в АУКУС или забърка нещо в Тайван), продължаването на рецесията в американската стопанска система, както и успеха на републиканците на изборите през 2024 година Точно тогава " основен съдружник в отбраната на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна " ще бъде подготвен да я раздели с Русия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР