Ключът за успешната работа на Столичния общински съвет в момента

...
Ключът за успешната работа на Столичния общински съвет в момента
Коментари Харесай

Вили Лилков: Ако няма здраво мнозинство, председателят на СОС ще бъде класен ръководител

Ключът за сполучливата работа на Столичния общински съвет сега се държи от ПП-ДБ-„ Спаси София “ и от ГЕРБ-СДС . Това разяснява пред „ БНР “ общинският консултант от „ Синя София “ Вили Лилков . Той акцентира, че в това време тези две политически сили не са взели участие в договарянията за председателския пост в Общинския съвет.

Лилков подсети, че чисто аритметично само ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС биха могли да образуват болшинство в Столичния общински съвет /СОС/. И това е належащо, с цел да се подсигурява стабилността на ръководството . Другият вероятен сюжет е ПП-ДБ да решат да се коалират с Българска социалистическа партия . Но съгласно Вили Лилков това е малко вероятен вид.

Той разяснява още, че на национално равнище към този момент сме видели, че концепцията за сглобката не е подобаваща и не би желал същият метод на работа да се придвижва и в Столичния общински съвет. Напротив. Според Лилков е належащо да бъде подписано съглашение за ръководство на Общината и то да се поддържа от ясно болшинство.

Това е по този начин, тъй като в случай че няма ясно политическо болшинство и бъдещият ръководител на Общинския съвет, и даже целият Общински съвет ще се трансфорат в заложници на съответни обстановки . Ще се стигне до плаващи болшинства по разнообразни въпроси , които по думите на Вили Лилков доста постоянно се трансформират в стопански болшинства.

Той уточни също по този начин, че ръководителят на СОС би трябвало да разчита на крепко болшинство. В противоположен случай ще се трансформира в един класен началник , който ще се пробва да потуши пристрастеностите измежду общинските съветници.

Общинският съвет след даде на партиите 10 дни време за диалози и съгласно Лилков в същото време те би трябвало да намерят някакъв път за съгласие между тях и даже да подпишат стратегия за ръководство на общината . По този метод ще се даде опция и на новия кмет да структурира целите си и да бъде квалифициран бюджета на София за 2024 година.

Лилков е на мнение, че диалогът за столицата би трябвало да се придвижи на по-високо равнище от водачите на софийските обединения на политическите партии, тъй като към този момент се е видяло, че тези договаряния не дават нужния резултат.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР