Ключът към успешната борба с корупцията е да спечелим сърцата

...
Ключът към успешната борба с корупцията е да спечелим сърцата
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши в България: Ключът към успешната борба с корупцията е да спечелим сърцата и разума на хората

Ключът към сполучливата битка с корупцията е да спечелим сърцата и разсъдъка на хората, те да усетят справедливостта. “

Това уточни европейският основен прокурор Лаура Кьовеши , която е на посещаване в България, по време на антикорупционен конгрес в София. Тя бе безапелационна:

„ Корупцията не е имагинерно събитие, постоянно тя се трансформира във въпрос на живот и гибел и го илюстрира с бивш образец от Румъния, когато избухнал поради „ икономисване “ на съоръжение пожар в клуб лишава човешки животи. “

Както Искра.бг заяви малко по-рано изявление направи и министър-председателят Николай Денков, който разгласи, че. Според него всеки преход има потребност от своите герои, които да оглавят структурите, които се борят с корупцията. 

В рамките на форума Лаура Кьовеши е провела диалог и с министъра на правораздаването Атанас Славов , оповестиха от ведомството. Пред европейския основен прокурор той е подчертал положителната рамка на съдействие с Европейската прокуратура и постоянните си контакти с българския представител Теодора Георгиева .

Атанас Славов и Лаура Кьовеши. Снимка: Министерство на правосъдието

Той е срещнал европейския основен прокурор с целите на министерството, като работата по структурата на новата антикорупционна комисия и прибавянето на проверяващи функционалности към активността й, измененията в Конституцията , засягащи и отговорностите на основния прокурор.

Сред тематиките, които Лаура Кьовеши повдигна, са се откроили идните законодателни промени , които да синхронизират българското законодателство с това на останалите страни в Европейски Съюз, с цел да основат условия за по-успешно следствие на трансграничните закононарушения . И по-конкретно бъдещите промени в Закона за административните нарушавания и санкции, които да разширят типовете административно-наказателни наказания за юридическите лица, облагодетелствали се от закононарушения. Освен имуществени наказания се планува да се вкарат и неимуществени . Също по този начин беше разисквана опцията за предугаждане на състав за закононарушения за митническа машинация при избрани хипотези .

Европейският основен прокурор прояви засилен интерес и към напредъка в работата по преустройството на постройката на ул. „ Раковски “ 134, в която европейските делегирани прокурори би трябвало да се настанят. Кьовеши акцентира, че е извънредно значимо в една постройка да бъдат обединени всички действия от компетенциите на делегираните прокурори , тъй че тяхната работа да бъде оптимално обезпечена.

Министър Славов и европейският основен прокурор Лаура Кьовеши се договориха за последващи срещи в близко бъдеще.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР