Клон на Ислямска държава пое отговорност за смъртоносното нападение на

...
Клон на Ислямска държава пое отговорност за смъртоносното нападение на
Коментари Харесай

Коя е Ислямска държава-Хорасан, която пое отговорност за атаката на концерт край Москва

Клон на " Ислямска страна " пое отговорност за смъртоносното нахлуване на концерт в зала в покрайнините на Москва. Въпреки това, съветският президент Владимир Путин упрекна Украйна, че е обвързвана с нападателите. Всичко обаче сочи към джихадистите, за които Русия не за първи път е цел. Какво се знае?

Десетки хора бяха убити, откакто въоръжени лица нахлуха в концертна зала в Московска област в най-смъртоносната офанзива в Русия от десетилетия насам.

За нападението на 22 март, при което, отговорност пое войнстващата формация " Ислямска страна " (ИД). Американски публични лица обявиха, че зад случая стои районен клон на ИД - " Ислямска страна - Хорасан " (ИД-Х) .

Базирана в Афганистан , ИД-К и преди е атакувала съветското посолство в Кабул и е заплашвала да извърши набези на територията на Русия.

Кога се появява за първи път ИД-Х?

ИД-Х е учредена в Афганистан в края на 2014 година, същата година, в която ИД превзема огромни територии в Ирак и Сирия и афишира самопровъзгласен халифат - или страна, ръководена от ислямското право. По-късно ИД беше разгромена от водената от Съединени американски щати коалиция.

Първоначално ИД-Х завзема дребни части територия в Източен и Северен Афганистан като част от по-широката цел на ИД за разширение на територията в Южна и Централна Азия . Хорасан е исторически район, който включва елементи от сегашен Афганистан, Иран и Централна Азия.

Но някъде към 2019 година ИД-Х стартира да се изтегля от териториалните си замъци в Афганистан, откакто е подложена на все по-силен обстрел от афганистанските и задграничните сили, както и от талибаните - конкурентна бойна група. След това ИД-Х стартира да ползва нова тактика за водене на война в градски условия.
Откъде са бойците на ИД-Х?
ИД-Х е учредена от недоволни членове на афганистанските талибани, " Техрик-е талибан Пакистан " и " Ал Кайда " , които афишират честност на ИД.

С течение на годините редиците на ИД-Х се усилват в допълнение от локални новобранци и задгранични бойци, изключително от някогашните руски републики в Централна Азия.

В отчет, оповестен през юни 2023 година, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации показва, че измежду бойците на ИД-Х има жители на Пакистан, Иран, Азербайджан, Турция, Русия, Таджикистан, Узбекистан и дребен брой арабски бойци от Сирия, които са пътували до Афганистан.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации съобщи, че броят на бойците на ИД-Х в Афганистан варира " от 4000 до 6000 " , в това число членовете на фамилиите им. Някои специалисти считат, че броят им е доста по-малък.
Какви набези е направила?
ИД-Х е правила набези против афганистанските и интернационалните сили, както и против талибаните. Тя е ориентирана и против религиозните малцинства в Афганистан.

През август 2021 година, когато задграничните войски се изтеглят от Афганистан, групировката прави едно от най-значимите си набези - убийството на 170 афганистански цивилни и 13 военни от Съединени американски щати на интернационалното летище в Кабул.

След като талибаните завземат властта през същия месец, от този момент ИД-Х се насочва към талибански чиновници, задгранични жители и посолства, афганистанската шиитска общественост хазари и други, които счита за несъвместими със личното си извънредно пояснение на исляма.

На 21 март ИД-Х поема отговорност за нахлуване пред банка в южния афганистански град Кандахар , при което умират минимум 21 души, множеството от които талибански чиновници.

Групата прави и трансгранични набези. През януари беше упрекната за убийството на повече от 90 души в южния ирански град Керман - най-смъртоносната офанзива в Ислямската република от десетилетия.

Експерти споделиха, че ИД-Х е останала устойчива мощ, макар че стотици нейни бойци са задържани или убити от талибаните от 2021 година насам.

" ИД-Х евентуално е най-активната и мощна от всички районни филиали на " Ислямска страна " през днешния ден ", разяснява Майкъл Кугелман - шеф на Института за Южна Азия към Центъра " Уилсън " във Вашингтон.
Защо би нападнала Русия?
През септември 2022 година ИД-Х пое отговорност за гибелен атентат пред съветското посолство в Кабул, при който починаха минимум шестима души, в това число двама чиновници на посолството.

Нападението не изненада наблюдаващите, които обявиха, че ИД от дълго време заплашва да извърши набези на територията на Русия.

Лукас Уебър , съосновател и редактор на MilitantWire.com, сподели, че ИД още първоначално е показала Русия наред със Съединени американски щати като главен зложелател.

" Това единствено се ускори през 2015 година, когато Русия се намеси военно в Сирия, с цел да поддържа държавното управление ", сподели той, визирайки поддръжката на Москва за президента Башар Асад в сирийската революция.

" И продължи да се ускорява след другите военни интервенции на Русия и на частни военни реализатори в цяла Африка , по време на които бойците на ИД бяха цели ", добави той.

Според специалисти поддръжката на Москва за талибаните също може да е стимулирала нападението.

Русия, както и останалата част от интернационалната общественост, не признава държавното управление на талибаните и публично счита твърдолинейната ислямистка формация за терористична организация. Но Москва неведнъж е приемала талибански чиновници и поддържа посолство в Кабул.
 Как античното завещание на Афганистан се разрушава поради талибаните  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР