Клод Моне е велик френски художник. Неговата картина Импресия, изгрев“

...
Клод Моне е велик френски художник. Неговата картина Импресия, изгрев“
Коментари Харесай

Братът на Клод Моне e звезда в нова изложба

Клод Моне е популярен френски художник. Неговата картина „ Импресия, изгрев “ от 1872 година дава името на придвижването импресионизъм. Сега по-малко известният му брат Леон попада под светлината на прожекторите. Изложба в Музея на Люксембург в Париж слага фокус върху ролята и въздействието на Леон върху кариерата на по-малкия му брат.

 
Изложбата е доста значима, тъй като слага Леон Моне назад в историята на Клод Моне. Той явно е бил основна фигура. Част от доста по-широка мрежа, която е била от значително значение за триумфа на Моне. Човек е податлив да мисли, че Клод Моне е постигнал триумф самичък, само че в действителност е разчитал на мрежа от колекционери, поддръжници, търговци. Леон е наподобява като опора, която по някакъв метод се преоткрива посредством изложбата.
Франсис Фоул, старши куратор в Националната изложба на Шотландия 

Леон Моне е бил буен фен на синтетичните багрила и пигменти. Не единствено е бил значима фигура в превръщането на Клод в знаменит художник, само че му е помагал финансово, като е купувал картините му и го е запознавал с богати търговци, които са могли да го поддържат. Запазвал е някои творби на брат си, други му е прибирал.

Леон оказва помощ и на други художници от кръга на брат си – Пиер-Огюст Реноар, Камий Писаро, Алфред Сисле.

 
Леон колекционира, купува картини на търгове, продава. Купил е няколко картини на художници импресионисти, освен на брат си. Чрез него се среща с новото потомство художници импресионисти. Защото Сисле, Писаро и Реноар са били доста близки с Клод Моне. Рисували са дружно.
Жералдин Льофевр, куратор в Музей на Люксембург 

Топ експонат в изложбата е портрет на Леон, нарисуван от Клод през 1874 година, чужд до момента на необятната аудитория.

Посетителите могат да видят 20 произведения на Клод и други художници. Има и персонални експонати – рисунки и фотоси на братята Моне и фамилията им.

Изложбата " Леон Моне, брат на художника и колекционер " ще продължи до 16 юли. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР