Клисурският девически православен манастир, четвърти по големина в България, се

...
Клисурският девически православен манастир, четвърти по големина в България, се
Коментари Харесай

Клисурски манастир „Св. Св. Кирил и Методий”

Клисурският девически православен манастир, четвърти по величина в България, се намира във Видинската епархия, община Вършец, покрай гр. Берковица, в подножието на връх Тодорини кукли на Козница планина в живописна околност. Празникът на манастира е на 11 май. Почитаме светите братя на 11 и 24 май. Много гости идват на двете дати, в това число сърби и гърци.

Клисурският манастир е основан през 1240 година по времето на Втората българска страна и царуването на Иван Асен ІІ и е бил нравствен, образован и културен център за християните. През годините три пъти е бил опожаряван и разрушаван изцяло от турските завоеватели и по-късно възстановяван от християни родолюбци. През 1862 година по време на празника на светите братя Кирил и Методий, когато са се събрали вярващите, сред които доста дами, деца, старци, берковският паша Юсуф бей изпраща своите башибозуци да атакуван манастира. Тогава са избити над 120 души богомолци и изцяло унищожават манастира, а монасите били изгорени живи под руините. Възобновен е през 1869 година. Иконите в него са от ХVІІІ и ІХ в.. През последните години е издигнат спомагателен храм ”Св. Никола ”, в който се съхраняват доста скъпи реликви – остарели икони, книги, мощи на светци.

В аязмото на Клисурския манастир, там където били изгорени шестима монаси, рукнала бистра изворна вода. Наричат тази вода – жива вода. Тя е с ниско наличие на минерали и се счита за лековита. Много поклоници се стичат там поради тази лечебна вода.

Според легендата, в далечната 1850 година болен мъж, прикрепен на легло проходил след дълготрайно лекуване с водата. Оттогава тръгнала мълвата и се разнесла на всички места за лечебните свойства на водата. Там се лекувал и бащата на Ботев въстаник, който в символ на признателност сложил икона на извора. Безбройни са случаите от този момент насам на излекуваните. Хора с очни, кожни, ставни и репродуктивни проблеми идват тук да търсят лекуване за болежките си, при проблеми със забременяване.

Освен живата вода, споделят, че чудотворна мощ има и свещената икона на двамата братя Кирил и Методий, която се намира в църквата на манастира, чиито имена носи. Според мълвата, пособия на учениците и студентите, които имат проблеми и усложнения с образованието си и след това ставали отличници. За да получите Божията берекет, би трябвало мощно да сте вярващи.

Архимандрит Антим споделя по какъв начин преди няколко години при него пристигнала жена мощно обезпокоена и със сълзи на очи помолила да й прочете молитва, тъй като й предстояла интервенция за премахване на яйчниците заради туморни образования. След година дамата се върнала още веднъж и щастливо усмихната обяснила, че лекарите отсрочили интервенцията учудени, че раковото обучение е изчезнало. Скоро по-късно дамата дори съумяла да зачене и родила детенце. Много сходни истории могат да бъдат разказани, някои от които са споделени в книгата на манастира.

В манастира се съхранява част от одеждата на света Петка Българска, за която също се споделя, че е чудодейна. Сред експонатите се намират движимости на първият български екзарх Антим І.

В манастира има иконописно ателие, в което сестрите от обителта рисуват икони по традицията на античната Охридска школа. Предлагат се изрисувани камъчета и други предмети ръчно направени от монахините.

Всяка година тук се провеждат детски лагери. Има парк с площадка за деца, мостчета, беседки. Прекрасно място за фамилна разходка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР