Клиниката по офталмология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира

...
Клиниката по офталмология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира
Коментари Харесай

ИСУЛ се включва в Световната седмица за борба с глаукомата с безплатни прегледи

Клиниката по офталмология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ провежда безвъзмездни очни прегледи за глаукома от 11 до 15 март 2023 година Те ще се организират от 13:00 до 15:00 часа на втория етаж в Клиниката по очни заболявания. Задължително е авансово записване на тел. 02/ 94 32 262 (в делнични дни сред 13:00 и 15:00 часа), осведомят от болничното заведение.

Прегледите ще включват премерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно. Рецепти за очила не се възнамерява да се изписват. При нужда от по-задълбочени инструментални проучвания (компютърна периметрия или оптична кохерентна томография) пациентите могат да се хоспитализират по клинична пътека в планов порядък.

Прегледите ще се правят от опитни експерти от Клиниката по офталмология.

От 11 до 16 март означаваме Световната седмица за битка с глаукомата. Глаукомата е група от дегенеративни болести, обединени от един общ симптом – прогресивно  и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Тя е втората причина за слепота в международен мащаб след катарактата и първа измежду по-възрастните хора. Един от главните „ виновници “ за възникването й е нарасналото вътреочно налягане, което, когато е доста високо, поврежда необратимо очния нерв и човек губи зрението си.

Един на всеки 200 индивида над 40-годишна възраст и всеки 8-ми над 70 години развива глаукома. Тя може да засегне и двете очи и води до необратим слепота. Съвременната медицина може да спре или забави процеса, само че не и да го върне назад. В множеството случаи заболяването протича безсимптомно – половината от засегнатите въобще не подозират, че имат такова заболяване. Засяга по-често дами.

Лечението включва постоянни медицински прегледи, с цел да се следи равнището на вътреочното налягане, дефектите в зрителното поле и измененията в диска на зрителния нерв. При начална глаукома вътреочното налягане се управлява с местни лекарства /очни капки/, а в по-тежките случаи се ползва лазерна, миниинвазивна или стандартна хирургия, които се прави сполучливо в Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР