Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ “Свети Георги ЕАД – Пловдив

...
Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ “Свети Георги ЕАД – Пловдив
Коментари Харесай

Нова терапия при множествени костни метастази започва в УМБАЛ Свети Георги” Пловдив

Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД – Пловдив стартира нов тип метаболитна брахитерапия със Самарий-153 в навечерието на 59-ия си рожден ден.

Самарий-153 е радиоактивен изотоп, който се инжектира интравенозно за към минута. Натрупва се в зоните с нараснало разделяне на клетките в костните метастази. Отдаденото йонизиращо излъчване води до понижаване на болката. В съпоставяне с потребления до преди години Стронций-89, Самарий-153 е по-ефективен и по-малко отровен.

“Костните метастази са една от главните аргументи за утежняване качеството на живот на онкологичните пациент. Най-често те са разследване на метастатичен карцином на простата, бял дроб и млечна жлеза. Около 30% от пациентите диагностицирани с простатен карцином развиват костни метастази в границите на 10 години, с което се усилва и рискът от фрактури.

Щастливи сме, че към този момент 59 години в Клиниката по лъчелечение предлагаме най-новите и ефикасни способи на лекуване, като даваме вяра на десетките хиляди заболели “, сподели началникът на Клиниката по лъчелечение доцент доктор Веселин Попов, дм.

Доц. Попов акцентира, че при болните с единични костни метастази може да се организира перкутанно лъчелечение с линеен ускорител, в това число при показания и с единствения в страната КиберНож, намиращ се в УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД - Пловдив. Важно е да се означи, че при генерализирани костни метастази се предлага да се употребява метаболитна брахитерапия със Самарий-153 (Sm-153). По този метод се реализира обезболяващ резултат във всички наранени зони на скелета, с помощта на което не се постанова пациентите непрекъснато да одобряват аналгетици.

Самарий-153 се подготвя и внася в страната от чужбина. Поради тази причина пациентите авансово би трябвало да проведат консултация, с цел да бъдат запланувани за този тип лекуване. Прегледите се правят всеки работен ден в обновената лечебница на Клиниката по лъчелечение на бул. Васил Априлов 15А.

В клиниката се организира и метаболитна брахитерапия с Йод-131 при пациенти с карцином на щитовидната жлеза или хипертиреоидизъм.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР