Климатологът проф. Георги Рачев даде прогнозата си до края на

...
Климатологът проф. Георги Рачев даде прогнозата си до края на
Коментари Харесай

Ще вали ли сняг изобщо и топло ли ще бъде лятото?

Климатологът проф. Георги Рачев даде прогнозата си до края на зимата. Според него до края на месеца няма да има превалявания, а февруари и март ще са по-топли от нормалното. 

Мъглите към този момент ще са по-рядко, тъй като от през днешния ден в страната нахлува малко по-хладен въздух - с градус-два. Това ще промени ситуацията и ще се радваме на по-чист въздух. Към сряда половин в България би трябвало към този момент да има двуцифрени максимуми на температурите. Което демонстрира, че продължаваме да се намираме в интервал на доста топло време ”, сподели проф. Рачев.

" Буквално няма мраз! В Европа няма мраз. В Германия мериха най-високите температури, откогато се води метеорологична статистика. И у нас - досега януари върви с 1 до 2,5 градуса над нормата ", добави той.

Проф. Георги Рачев разяснява настъпилата сушата и изясни, че до края на месеца няма да има превалявания.  Според него февруари и март ще са по-топли и с по-малко превалявания от нормалното.

„ Прегледах данните от предходната година. Оказа се, че не е чак толкоз изсъхнало, колкото ни се желае като опрощение. За София и региона на водосбора на язовир „ Студена ” годишната норма е към 80% изпълнена, което не значи феноменална и пагубна картина . ”, съобщи Рачев.-->

„ Очертава се едно обикновено лято. Засега с естествени температури, малко по-топло. ", предвижда той.   " Свършваме един 30-годишен интервал, другата година ще съпоставяме. ”, заключи той.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР