Климатологът доцент Георги Рачев обясни в интервю пред в. Стандарт

...
Климатологът доцент Георги Рачев обясни в интервю пред в. Стандарт
Коментари Харесай

Климатологът Георги Рачев: Всички се вторачиха в "Ирма", а пропуснаха стихията в Тоскана, която утре ще достигне България

Климатологът доцент Георги Рачев изясни в изявление пред в. " Стандарт " за чудовището " Ирма ", останалите опустошителни тайфуни в актуалната история на Съединени американски щати и връзката сред ураганите и световното стопляне. - Доц. Рачев, ураганът " Ирма " се оказа ужасно злополучие. Кои други тайфуни са нанасяли такива вреди?
- " Катрина ", която удари през 2005 година Тогава починаха най-вече души в актуалната история на Съединени американски щати - 1833 индивида изгубиха живота си от наводненията, които провокира " Катрина ". През 1992 година един подобен циклон, сходен по величина и по свирепост, е " Андрю ", който удари Съединени американски щати, дребните островчета и островни групи в Карибско море. Тогава в Америка се вкарват доста строги строителни правила за всичките тези щати, които са изложени на въздействието на тропичните циклони - от Тексас през Алабама, Джорджия, Северна и Южна Каролина и така нататък В момента всичките здания, които се строят в тези региони, в това число и Флорида, би трябвало да устоят на вятър със скорост 200 км/ч. И в този момент ще забележим доколко това е спазено. Но от това, което виждам от интернационалния продан, тези здания нямат нищо общо примерно със постройките в един неповторим остров Свети Мартин. Там ги е попиляло.

Вярно е, че " Ирма " беше четвърта категория там, само че това са тропиците - постройките са леки, ефирни, свободни и когато мощният вятър влиза през прозореца или през вратата, първото нещо, което отнася, е покривът на къщата високо нагоре. Затова и сега в Съединени американски щати и вратите, и прозорците на актуалните здания имат особено укрепване, специфични устройства да удържат на вятър със скорост 200км/ч. И по тази причина ще видите, че материалните вреди няма да са дребни. Това е петият по благосъстояние щат в Съединени американски щати. Така че няма по какъв начин на инфраструктурата да не са нанесени вреди. И тези вреди ще се пресмятат в милиарди. Но популярност на Бога, досега имаме изгубени единствено и само 3 човешки живота.

- Вие към този момент описахте " Ирма " като една гигантска прахосмукачка. Защо е това съпоставяне?
- Това е съпоставяне, което най-добре пасва на този голям екваториален циклон с доста, доста ниско налягане. Такова ниско налягане в центъра се получава само и единствено при торнадо, само че то е с величина 100-200 м, рядко хоботът му доближава до километър. Докато " Ирма " има една извънредно забележителна величина от съвсем 600 км/ч. Имайте поради, че 500 км е изключение за тропичния циклон, нормално те са с величина сред 200 и 300 км/ч. " Ирма " доближи до 600 км/ч. По това тя се подрежда до огромните тропични циклони. И фактът, че остана 66 часа пета категория - най-високата категория по известната канара на Сафир-Симпсън, при която скоростта напразно доближава 70 м/сек., това са съвсем 250 км/ч. Убийствена мощ. Това също сподели, че е едно в действителност доста огромно барично образувание. Повдига се равнището на океана и по тази причина виждате, че в периферията на тропичния вихър, тази водна маса се засмуква към центъра на циклона и по тази причина се видя на Бахамските острови, че морето се е отдръпнало. Такова оттегляне става в два случая - първият е цунами, което значи, че в идващите минути, най-вече до час, ще ви връхлети жестока буря и тропичния циклон. И в двата случая хората не би трябвало да се забавляват, да вършат фотоси и да се любуват на интереса, а просто би трябвало да бягат във вътрешността в сушата. Препоръчително е за техния живот.

- След " Ирма ", по кое време да се чака друга сходна неприятна изненада?
- " Хосе " е като братчето на " Ирма ". Той е по-малък, само че е много злобничък по манталитет. В момента е трета категория, има възможност да стане четвърта категория. Хубавото при него е, че към този момент неговата траектория е върху океанската вода и съвсем няма възможност да навести някои от островните групи. Ще направи един кръг в източната част на Мексиканския залив, след което ще се устреми по крайбрежието, само че във вътрешността в океана. Не по самото крайбрежие, а паралелно по крайбрежието на Съединени американски щати. И ще съществува чак докъм 20-и септември. По прогноза той не би трябвало да провокира никакви проблеми, с изключение на за интензивното мореплаване.

- Възможни ли са такива феномени в нашите географски ширини?
- Ние нямаме такива неща. Евентуално при нас може да усещаме и усещаме дребните смерчове, вихрови стихии, които отнасят някой покрив, разхвърлят някои керемиди, подвигат стряхата на някоя остаряла селскостопанска сграда. Това е максимумът, който в умерените ширини може да ни се случи.

- Докато се вторачваме в " Ирма ", май забравяме, че и другаде по света природата е безмилостна?
- Всички се бяха вторачили в " Ирма ", тъй като в действителност ставаше дума за засягане на регион, където живеят може би към 30 млн. индивида. Пропуснахме от вниманието си обаче едни значителни превалявания, наводнения и гибелта на 6 души в Тоскана, Италия. Това е с помощта на един средиземноморски циклон, който на следващия ден ще доближи България и ще мине в леко захлаждане и някоя и друга капка дъжд. Едновременно с това време се случи едно от най-големите слънчеви изригвания през последните 12 години. Мощни магнитни стихии заляха цялата земя.

- Възможно ли е тези урагани да стават все по-чести поради световното стопляне?
- Това не е правилно. Повтарям - това не е правилно. Честотата на тропичните циклони не се усилва. В резултат на тропичните циклони преди години са загивали ужасно доста хора. В днешно време има ясно изразени две трендове - непрестанно понижава броят на починалите хора от година на година, а се усилват материалните вреди. Това е обикновено, тъй като хората взимат ограничения. Съединени американски щати, изключително южните елементи, са територии,които повече от 70 година директно изпитват тропичните циклони. И от 70 година се създават всевъзможни ограничения за отбрана на хората, на тяхното имущество. В резултат на което броят на изгубените човешки животи става все по-малко. Едновременно с това, благосъстоянието на хората пораства. Никога светът не е бил толкоз кротичък, толкоз богат и толкоз утолен спрямо тези години. Естествено, че преди 30 година, 50 година, е имало такива циклони.

Една от най-големите произшествия в актуалния свят е през 2005 година, когато стана огромното земетресение на Андаманските острови и свързаната с него приливна вълна цунами. Тогава в Тайланд, Индонезия, та чак в Сомалия и в Индия починаха 225 000 души, удавиха се за по-малко от няколко часа. Това беше навръх 24 декември, точно на Рождество. Още по-голяма покруса, този път вследствие на екваториален циклон, имаше през 1970 година, когато още никой не говореше за световно стопляне, за интервенция на индивида в климатичната система и така нататък Тогава в Бангладеш починаха сред 300 и 500 000 души. Никой не знае броя им. По-назад във времето има доста ясни сведения за по 200 000 души, починали тъкмо в този регион и в Източен Китай. Така че не е толкоз огромна актуалната покруса. Напротив, индивидът интензивно се научи да живее в унисон с природата и да заобикаля естествените произшествия. Коя страна може да изтегля 3-5-7 млн души? Всички българи в Съединени американски щати, които бяха интервюирани, споделиха едно - че е имало съвършена организация. Докато в другите страни хората не желаят да напущат домовете си, тъй като не знаят какво ще заварят, в Съединени американски щати хората са 100 % уверени, че като се приберат, полицията ще е опазила дома им по този начин, както са го оставили. Това е доста огромно достижение на западната цивилизация. И по тази причина хората в другите страни не желаят да се изтеглят. Те остават в дома си и доста постоянно стават жертва навръх това предпочитание да опази парцела си.

- Какво време да чакаме в България до края на септември?
- До края на септември, както загатнах преди месец, ни чака хубава и топла есен. Вторник сряда идната седмица ни чака едно едва захлаждане, основно в Западна България, с малко дъжд. Дотук септември е доста изсъхнал, август също беше изсъхнал, тъй че има потребност от малко дъжд. И още веднъж до 19-и септември доста хубаво и топло време. На 15 септември към този момент майките да са спокойни и да не вземат чадъри- хубаво, ясно и топло време, уместно освен за първолаците, само че и за тези, които ще бъдат зрелостници.

- С какво време ще посрещнем Деня на независимостта?
- Засега се чака на 22-и, 23-и и 24-и септември времето да е слънчево и топло за втората половина на септември месец.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР