Климатикът в колата трябва да се включва поне веднъж седмично

...
Климатикът в колата трябва да се включва поне веднъж седмично
Коментари Харесай

Защо климатикът в колата трябва да се включва и зимата


Климатикът в колата би трябвало да се включва най-малко един път седмично за 10-15 минути
(снимка: CC0 Public Domain)

Мнозина считат, че включването на климатика в автомобила е излишно през зимата. Това обаче се оспорва от експертите, защото може да докара до прибързано излизане от строя на климатичната уредба.

Климатикът в колата работи по същия метод като – има компресор, тръби, радиатори и вентилатори. Компресорът на климатика компресира фреон, който вследствие на това минава в течно положение и се загрява доста. За да се охлади, първо се употребява нагревател под капака, а по-късно нагревател в кабината, наименуван изпарител. Там фреонът минава от течно в газообразно положение.

По време на този развой фреонът се охлажда мощно, което обезпечава хладина в купето на автомобила. Между другото, климатичната система в автомобила освен обезпечава удобна температура в купето, само че и въздейства върху, защото с повишение на температурата в купето концентрацията на внимание на водачите понижава.
още по тематиката
Освен това стъклото се изпотява при висока мокрота, а климатикът бързо изсушава въздуха в кабината и „ почиства ” предното стъкло.

Компресорът на климатика има доста дребни елементи, сред които се основава търкане. За да се удължи експлоатационният живот на механизма, частите се смазват със особено масло, само че продължителният престой на може да докара до това, че маслото ще изтече от контактните точки и частите ще останат без смазване.

Специалистите са на мнение, че за „ здравословно ” поддържане на климатика, той би трябвало да се включва най-малко един път седмично за 10-15 минути. Следователно климатикът би трябвало да бъде включен в профилактика даже и през студения сезон.

Вярно е, че някои коли имат ограничаване за работата на в студено време, само че можете да ги заобиколите, в случай че включите климатика на топъл паркинг или гараж. Разбира се, можете да употребявате климатика и за битка със замъглените прозорци – изпарителят кондензира влагата и я извежда на открито през дренажния канал.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР