Клиентите им най-често остават без ниви и без париСлед като

...
Клиентите им най-често остават без ниви и без париСлед като
Коментари Харесай

Внимание! Плъзнаха брокери-менте на земеделска земя

Клиентите им най-често остават без ниви и без пари
След като опоскаха пазара на недвижими парцели, посредници-менте налазиха и земеделската земя. Все по-често профилирани организации засичат подправени разгласи, които целят да " зарибят " наивни клиенти да продадат земята си, а след това я измъкват посредством изкуствени покупко-продажби.

Една от най-честите измами е да се сортират ниви с няколко притежатели, какъвто е всеобщият случай в България. Измамници подмамват няколко от притежателите да им дадат пълномощие, с цел да могат да оперират със земята. Плащат им минимални суми, с ангажимента че те са част от общата договорка. После отдават бързо земята под аренда с дълготраен контракт с големи неустойки.

Купувачите се лъжат с разгласи за несъществуващи парцели. Най-често това става в профилирани уеб сайтове и даже Facebook. Целта е да бъде " зарибен " клиента с преференциална цена и локация. Той се обажда на посочения телефон, само че брокерът споделя, че тъкмо този парцел е платен или капариран. Обявата към момента била в уеб страниците, тъй като договорката станала преди ден-два. Услужливо на клиента се оферират други парцели, които съществено се разграничават от първия и по характерности, и по цена. Често обаче той се съгласява на оглед. За него пък може да му бъде поискана такса, която варира от 5 до 10 лева най-често, само че може да стигне и 50 лева
Експерти алармират, че има и случаи, в които компании, опериращи на пазара на аграрни земи, непрестанно сменят наименованията си, събират авансово депозити за дадена равнища, а след това се оказва, че парцелът въобще не съществува. Нещо повече, той е непозната благосъстоятелност, а стопанинът му няма и хабер, че някой му продава равнищата.
 Ако не желаете да бъдете излъгани, не подбирайте брокер, водени единствено по атрактивната цена, поучават експерти. Често брокерите-менте желаят набор от истински документи, с цел да могат да ревизират статута на парцела. Това обаче е малка врата да трансферират парцела на непознато име или пък да записват подправен контракт за дълготраен наем на земята, който не можете да прекратите, в случай че броите големи комисионни.

Решите ли да купувате равнища, би трябвало да внимавате за юридическия статут. Брокери предизвестяват, че покупко-продажбите със земеделска земя не са като елементарните контракти за покупко-продажба на неподвижен парцел. Причината е, че постоянно нивите са с комплициран юридически статут – да вземем за пример, доста наследници, които се съдят за благосъстоятелност.

Понякога въпросите са толкоз комплицирани, че единствено опитни адвокати могат да ги разплетат. Всяка покупка без детайлно изследване на документите носи риск да се сдобиете с непозната благосъстоятелност, която съдът след това ще ви отнеме, а парите ще потънат.
Независимо дали продавате или купувате земя, доверете се на изпитани компании на пазара. Ако желаете пари назаем, не търсите лихвари, а банка. По същата логичност, в случай че желаете да продадете земя, би трябвало да намерите професионална компания, която да ви даде действителна цена за терените.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР