Клиенти от Русия вече се обаждат с желание за намиране

...
Клиенти от Русия вече се обаждат с желание за намиране
Коментари Харесай

Вълна от руснаци с добри финансови възможности тръгва към Варна, цените на наемите скачат нагоре

Клиенти от Русия към този момент се обаждат с готовност за намиране на жилище чартърен в България, в разнообразни елементи на страната - главно в София, основно поради по-добрите благоприятни условия за наемане на офиси и връзки в столицата. Очаква се вълна от руснаци, които ще дойдат в България по образеца на украинците, които продължаваме да имаме като клиенти за наеми и за дребен брой покупки, откогато стартира войната на 24 февруари. България ще притегли хора с положителни финансови благоприятни условия – от междинния към висок сегмент, главно от огромните градове в Русия. Това прогнозира Никола Стоянов, създател на Luximmo, в предаването " Бизнес старт " по Bloomberg TV Bulgaria.

След решението за частична готовност в Русия реакциите са разнопосочни, но повечето от познатите и бизнес сътрудниците ми чакаха, че ще се случи нещо сходно. Голяма част от руснаците, с които съм поддържал контакти през годините, към този момент не са в Русия, показа събеседникът.  

Процесът на приключване на хора и капитали от Русия стартира още от март месец насам.  Голяма част от  програмистите и хора в IT промишлеността си предислоцираха позициите, където работят. Буквално в цяла Европа има придвижвания на такива хора. Това са хора, които също могат да работят и от отдалеченост. Голяма част от техните компании започнаха такава тактика за пренасяне в други страни. Ще има усилване на тази наклонност, само че единствено в случай че не бъдат затворени границите.  Това се чака да се случи всеки миг и евентуално напълно скоро ще има някаква възбрана за овакантяване на Русия.

Предвид обстоятелството, че  украинската вълна от февруари  и март провокира напрежение на наемния пазар в България, както и събитието, че сега сме и в интервал, в който студентите стават доста дейни в наемането на квартири, събеседникът уточни, че засиленото търсене е станало причина за доста повдигане на цените на квартирите.  

" Смятам, че в случай че има напрежение на пазара на недвижими парцели, то ще бъде по-скоро в наемните цени,  които ще отидат нагоре може би с 10-15%, а може и повече според от това какъв брой ще бъде напорът и дали ще има подобен. Но не чакам да има липса на жилища на пазара чартърен ", сподели Стоянов.

Той описа, че от 2015 година насам се следи наклонност за продажби от съветски притежатели на български парцели. Този тренд продължи до тази година, до началото на февруари, след което стартира леко да понижава.  Много хора решиха, че е по-добре да си оставят някакво жилище в Западна Европа като място, където да могат да се реалокират при потребност.

" Сега към този момент след оповестяването на мобилизацията считам, че огромна част от руснаците, които нямат незабавна потребност да продават, ще прекратят продажбата и ще оставят този парцел като място, където биха могли да дойдат при потребност ".  

Украинските жители, които се реалокираха в България, са по-скоро хора, които нямат дълготрайни проекти да обитават в нашата страна и ще продължат да са клиенти на наемния ни пазар.  Много дребна част от тях закупиха парцели. Предполагам, че в случай че войната продължи по-дълго, евентуално ще се случи този сюжет тези хора да започнат да купуват парцели в огромните градове Варна, Бургас и София, сподели специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР