Клетъчният имунитет, който придобиват хората при ваксинация срещу Covid-19 пази

...
Клетъчният имунитет, който придобиват хората при ваксинация срещу Covid-19 пази
Коментари Харесай

Клетъчният имунитет след ваксинация пази от всички варианти на К19: Проф. Кантарджиев

Клетъчният имунитет, който получават хората при имунизация против Covid-19 пази от всички досегашни разновидности на ковид. Това сподели в ефира на Радио София проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, цитирайки най-авторитетните медицински издания.

„ Това, което се говореше първоначално, че антителата понижават, имунитетът избледнява, в действителност клетъчният имунитет, имунологичната памет пазят. За Омикрон се разбра, че е нужна бустерна доза, която защищава в това число до 70-80% от влизане в болница “, сподели проф. Кантарджиев.

По думите му Омикрон към този момент е минал през съвсем половината население в Европа.

„ Според мен това ще докара до създаване на здрав, групов имунитет в европейците. В София случаите понижават, тя към този момент мина през пика, в Благоевград също понижават. В София област обаче случаите не престават да порастват “, добави професорът.

Той предвижда, че през идващата пролет случаите на новозаразени ще се редуцират и през есента ще се появяват единствено обособени огнища на болестта.

„ Всяка зараза е лимитирана по време, почти за две години и половина. Коронавирусът ще стане един от зимните вируси”, добави проф. Тодор Кантарджиев.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР