Клеопатра VII имала четири деца. Едно с Юлий Цезар и

...
Клеопатра VII имала четири деца. Едно с Юлий Цезар и
Коментари Харесай

Съдбата на децата на Клеопатра

Клеопатра VII имала четири деца. Едно с Юлий Цезар и три с Марк Антоний. До 31 година прочие н. е. фамилията на последната Птолемейска кралица живяло разточителен живот в палат, изработен от злато. Но откакто Клеопатра и Марк Антоний претърпяват проваляне от Октавиан в борбата при Акциум, тази идилия завършва.

Октавиан Август се надявал да убие Марк Антоний и да вземе Клеопатра като трофей. Но съгласно античните исторически сведения това не се случило, тъй като през 30 година прочие н. е. Клеопатра и Марк Антоний се самоубили. Това оставило децата им на произвола на ориста.

Медицината в Древен Египет

Най-големият наследник на Клеопатра е роден на 23 юни 47 година прочие н. е. Като наследник на Юлий Цезар той постоянно е именуван Цезарион, което значи „ дребен Цезар “.

 Цезарион. Wikimedia Commons Цезарион. Wikimedia Commons

Пълното му име било Птолемей XV Филопатор Филометор Цезар и той се явява последният крал на Птолемейската династия в Египет. Той управлявал дружно с Клеопатра от 44 година прочие н. е. Майка му се надявала един ден той да стане популярен император като татко си.

Цезарион най-вероятно останал на трона след гибелта на майка си през 30 година прочие н. е., само че единствено 11 дни по-късно е погубен по заповед на Октавиан. По този метод Октавиан си обезпечил нулева конкуренция за римския престол.

Цезарион имал двама братя – Александър Хелиос и Птолемей Филаделф. През 34 година прочие н. е. Александър Хелиос получава купата „ крал на кралете “. Родителите му решили да го създадат държател на Армения, Партското царство и всички страни към реките Инд и Ефрат.

5000-годишни писмени знаци трансформират историята на Египет

Третият наследник на Клеопатра, Птолемей Филаделф, е роден през 36 година прочие н. е. и единствено две години по-късно става държател на Сирия, Финикия и Сисилия. В никакви исторически сведения не се загатва нищо за политическата му кариера или военна активност. Също по този начин няма информация за обмисляне или подписване на брак, т.е. той най-вероятно е починал още в детска възраст.

Когато Октавиан превзел Египет, пощадил Александър Хелиос, само че взел всички деца на Клеопатра и Марк Антоний в Рим. Там провел церемониал, на който бил показан един от най-големите военни титли – децата на египетската кралица, обвързани в златни вериги. След това Октавиан дал децата на по-голямата си сестра, която също била и някогашна жена на Марк Антоний.

В „ История на Рим “ Дион Касий загатва, че в Рим идват единствено близнаци. Това повдига въпроса в случай че Птолемей Филаделф е претърпял пътуването до Рим, дали не е умрял от някакво заболяване през зимата на 29 година прочие н. е? Най-вероятно Александър Хелиос и сестра му Клеопатра Селена напуснали Рим дружно.

Какви секрети крият и до през днешния ден египетските пирамиди?

За изненада, дъщерята на Клеопатра се оказала най-успешното дете на последната кралица на Египет. Когато Октавиан Август уредил брака ѝ с нумидския крал Юба II, никой не подозирал, че двойката ще се трансформира в една от най-важните за мавританската история. Кралството на Юба се трансформирало в римска провинция, и по този начин той се трансформирал в крал без владения. Затова Юба и Клеопатра Селена са изпратени в Мавритания – територия, имаща потребност от организация и римско наблюдаване.

 Мавританска монета. Отляво е Юба II, а отдясно - Клеопатра Селена. Wikimedia Commons Мавританска монета. Отляво е Юба II, а отдясно – Клеопатра Селена. Wikimedia Commons

Клеопатра Селена е била последният жив правоприемник на Птолемейската династия. В новата столица тя построила здания и паметници в чест на майка си. По време на ръководството на Юба и Клеопатра Мавританското кралство процъфтявало посредством търговия по Средиземно море. Архитектурата на столицата е смеска сред гръцки, римски и египетски стилове.

 Гробницата на Юба и Клеопатра Селена в Алжир. Wikimedia Commons Гробницата на Юба и Клеопатра Селена в Алжир. Wikimedia Commons

Клеопатра Селена и Юба имали две деца. Едното от тях е било момиче, чието име историята не помни. Някои откриватели считат, че става въпрос за Друсила от Мавритания, само че е по-вероятно това да е внучката на двамата владетели. Другото им дете се казвало Птолемей от Мавритания. Неговата гибел през 40 година поставя завършек на Птолемейската династия.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР