Клеопатра е една от четири жени алхимици, които са работили

...
Клеопатра е една от четири жени алхимици, които са работили
Коментари Харесай

Забравената Клеопатра: Коя е била Клеопатра Алхимикът

Клеопатра е една от четири дами алхимици, които са работили по основаването на известния Философски камък (заедно с Мария Еврейката, Медера и Тафнутия). Тя живее през последния незабравим интервал в историята на Александрия, когато градът към момента е обитаем с непредубедени учени. Някои от най-ценните й открития са включени в книгата й „ Хрисопея “, която може даже да съдържа ключа за трансмутация на неблагородни детайли в злато.

 Ancientlibraryalex

Александрийската библиотека

Алхимията е дисциплинираност за елита, неразрешена за мнозина в античен Египет. Мистичните познания и комплицирани умения, нужни за практикуването й, изискват обстойно и дълготрайно обучение и неповторими качества. Въпреки това разликата сред Египет и доста други места на Земята е голяма. На дамите, които живеят покрай Нил, е разрешено да се занимават с просвета и са високо оценени за триумфите си. Няма дискриминация измежду учените в никоя среда – изключително в Александрия – и тази обстановка оказа помощ на дамите да процъфтяват като учени.

Историята на алхимията е цялостна с празни места, които може и в никакъв случай да не бъдат запълнени. Нещо повече, доста от античните открития по-късно са били присвоени от учени и откриватели, които в резултат са запомнени с това, че са дали на света нещо, което в действителност е било известно епохи или даже хилядолетия преди те да го „ открият “. Въпреки това, някои от забележителните достижения на античните хора към момента са известни.

Аламбик

Клеопатра Алхимикът е запомнена като жена най-вероятно с гръцки корени, която е живяла в Александрия през 3 век сл. н. е., където е работила като мъдрец и публицист. Нейните опити в практическата алхимия са най-известни с това, че са един от четирите опита на дами алхимици да произведат известния метафизичен камък. Знае се също, че тя основава един доста ранен химически инструмент, наименуван аламбик.

Някои откриватели допускат, че Клеопатра Алхимикът и Клеопатра Лечителката може да са една и съща жена. Паралелно има и скептични гласове, които отхвърлят. Един публицист, който се пробва да позволи казуса с тази мистериозна жена, е Мерилин Огилви, която написа:

 Mary the jewess by Michael Maier

Мария Еврейката

В елинистически Египет Клеопатра към този момент може да откри доста вълнуващи запаси по рафтовете на великата библиотека. Има и мощен теоретичен кръг, който изследва доста забавни тематики, в това число най-мистериозните, свързани с химията и физиката.

Много детайлности от живота й са незнайни, само че се подозира, че е била обвързвана с учебното заведение на Мария Еврейката и Комарий, известните алхимици. Най-големите им достижения са основаването на комплицирани апарати за сублимация и филтрация. Изглежда, че Клеопатра е умряла през 4 век сл. н. е., само че детайлностите към гибелта й остават незнайни.

Само три творби на тази забележителна жена са оживели до момента: Διαλογος φιλοσοφων και κλεοπατρας (Диалог на Клеопатра и философите), Εκ των Κλεοπατρας περι μετρων και στναθμω (За ограниченията и теглилките) и най-известната Κλεοπατρης χρυσοποια (Хрисопея на Клеопатра).

Хрисопоея е лист от папирус с изложение на нейните най-забележителни проучвания. Копие от папируса се намира в Лайденския университет в Холандия. Думата „ хрисопея “ пък може да се преведе като „ правенето на злато “.

Папирусът е цялостен със знаци и рисунки, които са разказани по доста елементарен метод. Едно от изображенията демонстрира змия, която яде опашката си – това е признакът на безконечното завръщане, доста известно изображение в древността. Има и инструмент, сходен на добре познатия химически уред, наименуван керотакис. И най-после, има знак на звезда и полумесец – което значи преобразяване на оловото в сребро. Това значи ли, че Клеопатра е съумяла в опитите си да трансформира металите? Правила ли е сребро? Или може би даже злато? Отговорите остават неизвестни…

Освен Клеопатра Алхимикът, още няколко имена са известни като велики учени от нейното време. Една от тях била друга жена, наречена Девицата Пафнутия. Тя е известна от писмо сред алхимиците Теосебея и нейния брат Зосимо от Панополис, в което Зосимо подлага на критика сестра си за това, че споделя хрумвания с Пафнутия. Според него образованието на Девицата е лимитирано и нейната процедура в алхимията не е скъпа. Днешните химици обаче могат да се нарекат потомци на тези хора, в това число мистериозната Клеопатра.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР