Клематисът е едно от най-обичаните и естествени избори за градински

...
Клематисът е едно от най-обичаните и естествени избори за градински
Коментари Харесай

Клематис: цветна елегантност

Клематисът е едно от най-обичаните и естествени избори за култивиран цветя измежду градинарите по целия свят. Това прелестно цъфтящо растение е част от фамилията на Ranunculaceae и включва стотици разнообразни типове и сортове. Клематисът е известен поради своите красиви цветове, своята лесна грижа и способността да придаде великолепие на всяка градина.

 HappyWoman_Astrology_1200x300

 Лалетата: цветна палитра в градината  

Клематис: цветна грациозност

 Клематис: цветна грациозност Клематис: цветна грациозност

Клематисът е прочут със своите огромни, ярки цветове, които могат да бъдат в разнообразни оттенъци на лилаво, розово, синьо, алено и бяло. Те могат да бъдат едноцветни или с комбинации от разнообразни цветове според от сортовете. Листата на клематиса са нормално мрачно зелени и имат разнообразни форми и размери според от типа и сорта.

 Клематис: цветна грациозност Клематис: цветна грациозност

Сред най-популярните типове клематис са:

Планински клематис (Montana): Този тип е прочут с бързия си напредък и изобилното си цъфтеже. Той има нежни, ароматни цветове и е подобаващ за покриване на стени и огради.

Клематис Алпийски: Този тип е по-компактен и подобаващ за развъждане в саксии или контейнери. Той има огромни, цветове и цъфти от ранна пролет до късна есен.

Виолетов клематис: Този тип е прочут с разнообразието на цветовете си и е подобаващ за покриване върху перголи или дървета. Той има невероятни, многоразцветни цветове и нормално цъфти от лятото до края на есента.

 Клематис: цветна грациозност Клематис: цветна грациозност

Клематисът е нормално елементарен за развъждане, само че изисква вярна грижа за оптимално развиване и разцвет. Ето някои препоръки за сполучливото развъждане на клематис:

Клематисът избира слънчеви или полуслънчеви места с добре дренирана почва. Обикновено те порастват добре във влажна, само че добре дренирана почва с ниско pH. Подрязването е основно за здравия напредък и изобилния разцвет на клематиса. Това нормално се прави през зимата или ранната пролет, като се отстраняват старите и увяхнали клони и се оформя плътна, здрава конструкция. Понякога клематисът изисква поддръжка, изключително при щедро растящите сортове. Използването на стойки или мрежи може да помогне да се предотврати несъразмерното навиване или разкъсване на клоните. Въпреки че клематисът нормално е резистентен към доста заболявания и вредители, въпреки всичко може да бъде обиден от някои проблеми като гъбични болести или вредители като паяци и въшки. Редовната ревизия и използване на подобаващи превантивни ограничения са значими за запазването на здравето му.
 Клематис: цветна грациозност Клематис: цветна грациозност

Клематисът е прелестно допълнение към всяка градина, предлагайки хубост, мирис и многообразие през целия деен напредък. С вярната грижа и внимание, това неповторимо растение може да бъде в действителност впечатляващо наличие във вашата градина.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР