Клаус Йоханис Румънският президент Клаус Йоханис призова управляващата левоцентристка коалиция

...
Клаус Йоханис Румънският президент Клаус Йоханис призова управляващата левоцентристка коалиция
Коментари Харесай

Румънският президент се обяви срещу фискалната авантюра“ на управляващите


Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис прикани ръководещата левоцентристка коалиция да се откаже от водената фискална политика, която съгласно него провокира " съмнение " и " неустановеност ", съобщи Аджерпрес.

" Призовавам ръководещата коалиция на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) да прояви отговорност и да се откаже от този вид фискална политика, която основава съмнение, неустановеност и не носи изгода на никого ", съобщи президентът.

" Предупреждавам най-сериозно политическите виновни фактори да бъдат благоразумни и да преценят деликатно, с цел да не вкарат Румъния във фискална случка с печален край ", акцентира още президентът.

Правителството приготвя серия от фискални ограничения, в това число прекачване на обществените осигуровки от работодателя към служителя, които провокираха недоволството на синдикатите. Един от най-големите профсъюзи в Румъния - Картел Алфа, през вчерашния ден прикани президента да се намеси като медиатор за решение на обществения спор.

Йоханис дефинира като " лъжливо " обещанието на държавното управление, че заплатите ще се усилят. Той сподели, че е направил пресмятане, съгласно което след използването на плануваните ограничения един румънец със междинна брутна заплата ще получи едвам 3 леи (1,27 лева) от горната страна, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре.

" Голямата фискална гражданска война на СДП и АЛДЕ носи на един човек, който в този момент печели по 2335 леи (992 лева), още 3 леи в допълнение (... ) На процедура обещанието на СДП и АЛДЕ, че заплатите ще се усилят, е чисто и просто лъжливо ", уточни президентът.

Той съобщи, че съществува безпокойствие в икономическите среди, че в реалност в цели браншове заплатите ще спаднат вследствие на тези ограничения.

Друг огромен синдикален съюз - Националната конфедерация на свободните синдикати в Румъния " Братство ", която съставлява над половин милион трудещи се, съобщи, че е почнала процедура за оповестяване на обща стачка.

Според синдикалистите измененията в Данъчния кодекс, планувани за идната година, ще доведат до намаляване на заплатите, изключително в частния бранш, както и загуба на работни места. Датата на стачката ще бъде оповестена след събирането на нужните 500 000 подписа, уточни организацията.

Протести възнамеряват и фамилните лекари, които ще проведат обща стачка в цялата страна на 15 ноември и протест на Площада на успеха в Букурещ, където се намира постройката на държавното управление, съобщи синдикалният водач Родика Тънъсеску.

Лидерът на Картел Алфа Богдан Хосу акцентира след съвещание на Тристранния съвет през вчерашния ден, че данъкът върху приходите ще спадне от 16 на 10 %, само че в същото време ще се усилят плащаните от служителя обществени такси от 16,5 на 35 %, което ще рефлектира върху цената на чистата заплата.

Той обърна внимание, че работодателите не са поели корав ангажимент да усилят заплатите, с цел да се компенсира повишаването на дължимите от служителя осигурителни вноски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР