Клаус-Дитер Франкенбергер, сн: DW В случая с отравянето на бившия

...
Клаус-Дитер Франкенбергер, сн: DW В случая с отравянето на бившия
Коментари Харесай

Случаят Скрипал: вече има доказателства


Клаус-Дитер Франкенбергер, сн: DW

В случая с отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и неговата щерка беше направена още една крачка: специалистите от Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърдиха заключенията на Англия по отношение на произхода на токсичната субстанция.

Британски експерти бяха открили, че става дума за нервно-паралитичното вещество Новичок, създавано в някогашния Съветски съюз. Въз основа на тези заключения английското държавно управление упрекна Москва за атентата, а западните сътрудници на Лондон го поддържаха изцяло. В отговор те изгониха десетки съветски дипломати от своите страни, а Русия отвърна със същото. Критици на реакцията на Запада, в това число от самия Запад, упорстваха да бъдат показани безапелационни доказателства за изказванието, че Москва стои зад покушението против Скрипал. Уверенията от вида " най-вероятно е по този начин " не им бяха задоволителни.

В частта от отчета на ОЗХО, която беше оповестена в този момент, не се споделя нищо за причинителите, нито за тези, които носят отговорността за нападението. Експертите обаче заключават, че за отравянето е употребявано вещество с " доста висока непорочност ". А това приказва за държавно-военно присъединяване в офанзивата: Новичок е бойно-отровно вещество, създадено от руските военни по времето на Съюз на съветските социалистически републики.

Възниква въпросът дали Русия в действителност е заявила пред ОЗХО всички свои бойни отровни субстанции, както твърди Москва? Изводите на специалистите удостоверяват позицията на държавното управление на Тереза Мей, за което няма никакви подозрения каква и чия е отровата. От Москва чухме и значително смешки по отношение на аргументите за здравословните проблеми на татко и щерка Скрипал. Но те изрично не са се натровили с развалена риба. Тук става въпрос за невиждано нахлуване против тях. С Новичок.

Руското управление, подкрепяно от своите клакьори, ще продължи да отхвърля, че има нещо общо със случая и ще упорства, че е жертва на британско-американски скрит план. Но най-малко на Запад към този момент никой не може да се държи по този начин, като че ли няма доказателства. Кръгът се затваря.

Западът няма никакъв интерес от утежняване на връзките с Русия. Но в тази ситуация и пожелателното мислене не оказва помощ. Докладът на ОЗХО не е правосъдна присъда. Но в този момент той най-малкото би трябвало да бъде взет под внимание от всички, които се съмняват в английските изводи. За всичко останало дебатът и догатките могат да продължат - да вземем за пример за вероятните съветски претекстове или хипотетичните борби за превъзходство.

*Mediapool препечатва коментара от уеб страницата на българската редакция на Дойче веле.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР