Класифицирани документи от времето на вицепрезидентския мандат на Джо Байдън

...
Класифицирани документи от времето на вицепрезидентския мандат на Джо Байдън
Коментари Харесай

Адвокати на Байдън намериха класифицирани документи от времето на вицепрезидентството му - Свят

Класифицирани документи от времето на вицепрезидентския мандат на Джо Байдън са били открити през ноември от персоналните юристи на президента на Съединени американски щати във вашингтонски мозъчен концерн , заяви юрист на Белия дом, представен от Ройтерс.

Става дума за близо 10 документа, открити в офиса на Байдън в Центъра за дипломация и световна ангажираност " Пен Байдън ", уточни телевизия Си Би Ес, като добави, че основният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд е изискал от прокурора на Северен окръг Илинойс да прегледа тайните документи, които са били предадени на Националния списък.

Класифицираните материали са били разпознати от персоналните юристи на Байдън на 2 ноември, дни преди междинните избори, съобщи през вчерашния ден специфичният консултант на президента Ричард Саубър.

Центърът " Пен Байдън " е кръстен на Байдън, който от време на време използваше офис пространството от средата на 2017 година до началото на президентската си акция през 2020 година Службата на юридическия консултант на Белия дом е уведомила Националния списък в деня на откриването на тези документи, сподели Саубър, като добави, че Националният списък е взел материалите на идната заран.

Саубър добави, че документите не са били обект на предходно искане или питане от страна на Националния списък. Те били открити, когато персонални юристи на Байдън " опаковали папки, намиращи се в заключен долап, с цел да да се приготвят да освободят офис пространствата в Центъра " Пен Байдън " във Вашингтон, окръг Колумбия ". По думите на Саубър Белият дом сътрудничи на Министерството на правораздаването и Националния списък.

Министерството на правораздаването, Националният списък и мозъчният концерн не дадоха отговор на молбата за коментар, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Байдън беше вицепрезидент при някогашния президент Барак Обама от 2009 до 2017 година В изказването на Саубър не се загатва броят на класифицираните документи, какво съдържат те или равнището им на подредба. Според Си Би Ес обаче те не съдържат нуклеарни секрети. Конгресменът Джейми Раскин, водещият демократ в Комисията по контрол в Камарата на представителите, посочи, че юристите на Байдън " наподобява са подхванали незабавни и подобаващи дейности " след намирането на документите.

Раскин добави, че е убеден: Гарланд " ще вземе независимо решение за всевъзможни по-нататъшни дейности, които може да са нужни. "

Отделно правосъдното министерство ревизира работата на някогашния президент Доналд Тръмп със мощно засекретени класифицирани документи, които той е запазил в дома си във Флорида, откакто е напуснал Белия дом през януари 2021 година На 8 август сътрудници на ФБР направиха с позволение на съда обиск в имението на Тръмп в Мар-а-Лаго. Около 100 документа, обозначени като класифицирани, бяха измежду хилядите конфискувани записи.

" Кога ФБР ще извърши обиск в многочислените домове на Джо Байдън, може би даже в Белия дом? Тези документи несъмнено не са били разкрити ", съобщи Тръмп в обява в обществената си мрежа късно нощес.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР