Класификацията е най-високата степен на предупреждение. Световната здравна организация обяви

...
Класификацията е най-високата степен на предупреждение. Световната здравна организация обяви
Коментари Харесай

Предупреждение: маймунската шарка е обявена за глобална опасност

Класификацията е най-високата степен на предизвестие.

Световната здравна организация разгласи маймунската шарка за световна заплаха за публичното здраве. Класификацията е най-високата степен на предизвестие, която СЗО може да издаде и следва повишаването на случаите в международен мащаб, разбираме от.

Вече са обявени над 16 000 случая на маймунска шарка в 75 страни , съобщи генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Гебрейесус. Той добави, че досега има пет смъртни случая вследствие на болестта.

„ Оценката на СЗО е, че рискът от маймунска едра шарка е сдържан в международен мащаб и във всички райони, като се изключи европейския, където оценяваме риска като висок”, добави той.

Въпреки че не са наложени условия към националните държавни управления, предизвестието служи като незабавен апел за деяние. СЗО може единствено да дава насоки и рекомендации на своите страни членки, само че не и наложителни инструкции. От страните членки се изисква да рапортуват за събития, които съставляват опасност за международното здраве.

Миналия месец организацията на Организация на обединените нации отхвърли да разгласи световна изключителна обстановка в отговор на маймунската едра шарка. Но през последните няколко седмици инфекциите се усилиха доста, което накара генералния шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус да разгласи най-високата степен на паника.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР