Класическото схващане е, че борсовите индекси са огледало на икономиките.

...
Коментари Харесай

Новите дрехи на DAX

Класическото разбиране е, че борсовите показатели са огледало на стопанските системи. И в случай че последните се трансформират като конструкция, то това води до смяна и в показателите. Понякога посредством вкарване на нови компании по натурален път на база критериите на знаците, различен път непосредствено с смяна в структурата им. Сега това се случва с най-големия и внушителен показател на Германия - DAX30.

За пръв път от основаването му през 1988 година той ще се промени. От идната седмица, на 20 септември, към 30-те компании, които в този момент включва показателят, ще се причислят още 10, с цел да стане общият им брой 40. Целта е показателят да дава по-ясна картина за корпоративна Германия, като ще даде преимущество на акциите на растежа за сметка на тези на дивидента. Промяната идва след дългогодишните години старания на Qontigo, дъщерната компания на Deutsche Boerse, която пресмята показателите й. И беше ускорена след краха на Wirecard, финансовата компания, която банкрутира през предходната година. Единствен случай на фалит в историята на DAX.

Компаниите, които ще се влеят в показателя, са известни, като измежду тях са представители на новата стопанска система и такива от високите технологии, като самолетостроене и биотехнологии. Тези 10 компании сега от най-големите в показателя MDAX ще бъдат трансферирани към DAX, като тяхното място няма да бъде заето от други акции. Това значи, че MDAX към този момент ще наблюдава 50 компании (а не 60), до момента в който DAX уголемява обсега си до 40 от най-големите компании в Германия. Така ще бъде добавена капитализация за 350 милиарда евро до общо към 1.6 трлн. евро, съгласно данни на компанията за ръководство на активи DWS Group. Това ще размие въздействието на дивидентни компании като BASF. " Промяната ще помогне на DAX да притегли повече вниманието на интернационалните вложители ", споделя пред Bloomberg Кристоф Оме, портфолио управител на DWS.
Компаниите, които ще се влеят в показателя от идната седмица. Автор: Капитал Източник: Deutsche Bank
Промяната ще докара до преструктуриране и на портфейлите на борсово търгуваните фондове ETF, които наблюдават DAX 30 - те ще би трябвало да прибавят новите компании. По данни на Bloomberg те са с активи за 19 милиарда евро. Според Крис-Оливър Шикентанц, основен капиталов шеф в Commerzbank, трансформацията е добре пристигнала. " Това го (индекса) прави малко по-представителен за стопанската система ", показа Шикентанц пред DW.
Промяна в критериите
Критериите за влизане в показателя също се трансформират. В предишното Deutche Boerse следеше размерите на търговия, което автоматизирано изключваше някои от най-големите компании като Airbus. След 21 септември главният знак ще е само пазарната капитализация на компаниите. Внимание ще се обръща категорично и на ликвидността. Също по този начин фирмите би трябвало да са били печеливши в продължение на две години без спиране, преди да бъдат позволени в показателя.

Промяната на условията ще засегне част от фирмите, които към този момент са част от показателя. Например DeliveryHero, която размени Wirecard през август на 2020 година, не дава отговор на изискванията, защото към момента работи на загуба. Освен товакомпаниите в показателя ще бъдат по-често обсъждани под лупа. Годишните прегледи към този момент стават два, като се прибавя и условие за издание на тримесечните очети и без значение одитиране на годишните разултати. " Правилата са по-строги, което е от изгода за DAX като цяло ", споделя Шикентанц пред DW.
Капитал - брой 37
Промяната на DAX30 няма да докара до изменение в цената му, а ще промени само тежестта на съставените елементи, което ще понижи зависимостта от представянето на най-големите вложения на показателя все още като софтуерната компания SAP.

" Завършваме най -голямата промяна на DAX в нашата история, проявявайки DAX като немския Blue Chip показател, който ще съставлява по-широк набор от немския финансов пазар. Качествените усъвършенствания и привеждане в сходство с интернационалните стандарти значително се дължат на противоположната връзка от участниците на пазара ", споделя Стефан Флагел, основен продуктов шеф, показатели и сравнителни индикатори в Qontigo.
Не липсват и дефекти
Не всички обаче са положително настроени. Някои икономисти считат, че смяната няма да докара до огромни промени в показателя, като вложенията му ще продължат да бъдат настроени към промишлеността. " Индексът ще стане по-диверсифициран и малко " по-млад ", само че разширението му няма да понижи прекомерно огромната тежест на индустриалния бранш ", споделя в изследване Ян Шилдах, анализатор на Deutsche Bank.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР