Класическото напрежение в България е това между институциите, позиционирани на

...
Класическото напрежение в България е това между институциите, позиционирани на
Коментари Харесай

Вечното дерби между Дондуков 1 и 2: В ролите Румен Радев и Бойко Борисов

Класическото напрежение в България е това сред институциите, позиционирани на „ Дондуков “ 1 и 2. Не повече от 100 метра жълт паваж разделят Президентството и Министерски съвет от врата до врата, само че и опълчване с исторически корени.

Разделението на управляващите е част от разпоредбите на институционалната игра - такава, каквато рядко се виждаше в последните години, за положително или за неприятно. Разбира се, че двете институции имат напълно друга роля и власт, като президентската се явява самобитен коректив на изпълнителната.

Исторически видяно сходно напрежение не е нещо ново. Такова се наблюдаваше още по оста Жельо Желев с Филип Димитров. Прословутата конференция на Желев, запомнена като " Боянски ливади " на процедура стана причина държавното управление на Филип Димитров да изиска избор на доверие и да се самосвали.

Впоследствие опълчване имаше и сред Петър Стоянов и Иван Костов. Това костваше идващ мандат и на двамата, а Петър Стоянов бе запомнен с репликата " Иване, кажи си, те ще те схванат ".
 Рашков даде обещание още арести поради Хемус, средствата минавали през банка, обвързвана с Бойко Борисов Рашков даде обещание още арести поради " Хемус ", средствата минавали през банка, обвързвана с Бойко Борисов
" Има арестувани за злоупотреби по строителството на автомагистрала " Хемус ", само че ще има и още ". Това разгласи вътрешният министър Бойко Рашков,...

Георги Първанов също влезе в борба с издигналата го Българска социалистическа партия, която стигна до там, че той сътвори лична политическа партия (АБВ).

Първанов се опита още веднъж да изиграе ролята на " татко на обединението ", т.е. да дърпа конците при съставянето и на идващото ръководство. Интересът на Станишев пък беше, това да не се случва.

Конфликт имаше и сред издигнатият от ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев и водача на партията Бойко Борисов. Опитът на Плевнелиев да подлага на критика Борисов му костваше това, че не беше номиниран за втори мандат, а ГЕРБ пуснаха в конкуренцията Цецка Цачева, която им донесе пагубна загуба. 

При Румен Радев и Бойко Борисов нещата ескалираха до огромни висоти, защото и двамата загърбиха естествения метод на политическо другарство в демокрацията и го обърнаха на персонална игра и съревнование с персонален привкус.

Стигна се до свалянето на доверието на президента към държавното управление. Спомняме си повдигането на прословутия пестник и апела " Мутри вън ", които доведоха до съществено усилване на митингите.
 Борисов: Румен Радев към този момент може да се назова българоубиец Борисов: Румен Радев към този момент може да се назова българоубиец
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява последните данни, свързани с разпространяването на ковид у нас и брифинга на здравните вл...

Президентът много ловко съумя да отвлече вниманието от себе си и абсурда с Прокуратурата. Факт е обаче, че след излизането от президентството и вдигнатия пестник, Радев се трансформира в знак на митингите, само че не и в техен лидер.

В един миг в задочната личностна борба сред Радев и Борисов се намеси вътрешният министър Бойко Рашков. На няколко пъти в общественото пространство той оправяше съществени обвинявания към ГЕРБ, които към този момент намират и практична основа след арестите на брачна половинка и сина на кметицата на Симеоновград, пробивът в системата за пазаруване на гласове и последните разкрития за строителството на автомагистрала Хемус.

Все повече жители обаче изричат съмнения, че борбата сред Радев и Борисов е бутафорна в същността си. Причина за това са противоепидемичните ограничения, които подхваща служебното държавно управление и техните прилики с дейностите на държавното управление на Борисов.

Дали дербито сред Радев и Борисов е на кардинална основа, личностно его или бутафорен колорит сред ползите на огромните, може да покаже единствено времето.

Анализ на Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР