Класически домашен козунак - пухкав, на конци - просто перфектенНеобходими

...
Класически домашен козунак - пухкав, на конци - просто перфектенНеобходими
Коментари Харесай

Класически домашен козунак

Класически домакински козунак - бухнал, на конци - просто съвършен

Необходими Продукти

● брашно - 500 г за козунаци
● захар - 120 г + 50 г за поръсване
● оцет - 1 с.л.
● олио - 70 мл
● масло - 70 г меко
● сол - 1 ч.л.
● есенция - 5 капки ром
● яйца - 4 бр.
● квас - 20 г прясна
● прясно мляко - 180 мл
● сушени плодове - 100 г микс

за намазване


● яйца - 1 бр
● прясно мляко - 2 с.л.

Начин на подготвяне

Всички артикули би трябвало да са със стайна температура.

Затоплете прясното мляко до телесна температура и сложете в него по една лъжица от брашното и захарта, разбъркайте и натрошете половин кубче прясна квас. Оставете на топло за 10-15 минути да шупне.

Брашното пресейте три пъти, с цел да може да влезе въздух в него и в средата направете кладенче.

Сложете в него оцет, есенция ром и малко сол. Разбийте яйцата със захарта и ги прибавете. Започнете да замесвате тестото, като по малко добавяте от шупналата в млякото квас. Месете до приемане на безпрепятствено тесто, в случай че е належащо, прибавете още малко брашно или мляко.

Оформете тестото на топка и го ударете 100 пъти в масата или плота, като на всеки 20 удара му слагайте по малко от маслото и олиото, разтегляйте го с ръце и удряйте в плота. Накрая тестената топка козуначено тесто би трябвало да е усвоила цялото количество лой.

Оставете го покрито с домакинско фолио на топло да втаса. Помещението, в което ще месите, е добре да е топло, времето за втасване зависи от топлината към 2 часа. Не ви предлагам да втасвате козунаците наложително във фурна, оставете ги да удвоят и утроят размера си по натурален метод.

Намажете тавата с масло или олио и сложете хартия за печене. За този козунак ще ви е нужна тава с диаметър към 24 см с високи стени. В случая употребих тенджера.

След като тестото очевидно се надигне и втаса, го премесете един път, като добавите нарязани микс сушени плодове (кайсии, стафиди, боровинки) и разделете на три равни елементи. Сплетете на плитка и завийте на руло.

Сложете деликатно оплетеното тесто в тавата и покрийте с забрадка. Оставете за 30 мин до 1 час, до момента в който удвои размера си.

Разбийте яйцето с малко прясно мляко и намажете класическия козунак. Поръсете със захар.

Печете на 170 °C за към 40 мин, като внимавайте да не загори от горната страна. Ако стартира да хваща тен на 20-та минута от печенето, отворете деликатно фурната и покрийте с алуминиево фолио или влажна хартия за печене, с цел да не изгори.

Извадете готовия типичен домакински козунак и охладете върху решетка.

Инфо: Блогът на Сия Рибагина

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР