Клас с един второкласник ще има в основно училище Св.

...
Клас с един второкласник ще има в основно училище Св.
Коментари Харесай

Ученик в родопското с. Арда ще е сам в паралелка

Клас с един второкласник ще има в главно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в родопското село Арда.

Общо 25 маломерни и слети паралелки се планува да действат в община Смолян от идната образователна година, съгласно общинските прогнози за учебната мрежа, съобщи Българска телеграфна агенция. Общинският съвет гласоподава през днешния ден решение с предложение до РУО за одобряване на паралелките с по-малко от минималния брой възпитаници.

Общинарите оферират да се образуват 16 маломерни паралелки с над 10 ученика в предпазените учебни заведения в селата Търън, Момчиловци и Смилян, както и в ОУ „ Стою Шишков “ и „ Юрий Гагарин “ в регионалния град. Девет са плануваните паралелки с по-малко от 10 възпитаници в учебните заведения в Широка лъка, Смилян, Момчиловци, Арда и Търън. Петима възпитаници от първи и четвърти клас ще учат взаимно в една класна стая в Широка лъка, а за единствения второкласник в Арда се залага самостоятелна форма с понижена норма часове.

Училищата в опустяващите родопски села посрещат все по-малко възпитаници всяка година. Заради притеснителните демографски проблеми в планинския регион, общинарите обезпечават дофинансиране за гарантиране на паралелките в камерен състав на учениците.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР