Клара Добрев, претендентката за премиерския пост в Унгария, която спечели

...
Клара Добрев, претендентката за премиерския пост в Унгария, която спечели
Коментари Харесай

Клара Добрев: Изборите в Унгария през 2022 г. ще бъдат за Орбан или за Европа

Клара Добрев, претендентката за премиерския пост в Унгария, която завоюва първия тур на първичните избори на обединената унгарска съпротива, съобщи през днешния ден, че парламентарният избор следващата година ще бъде избор за " Орбан или Европа ", а залогът ще бъде достъпът на Унгария до европейските фондове, съобщи Ройтерс.

На изборите следващата година министър председателят националист Виктор Орбан, който пристигна на власт през 2010 година, за първи път ще се изправи пред фронт от обединени опозиционни партии, включващ социалистите, либералите и някогашните крайнодесни, а в този момент десноцентристи от Йоббик.

Допитванията демонстрират, че партията на Орбан и опозицията са с съвсем изравнени позиции.

49-годишната Клара Добрев, която е правист и икономист, е също и заместник-председател на Европейския парламент. Ако тя победи и на втория тур на първичните избори на опозицията, който ще се организира сред 10 и 16 октомври, тя има късмет да стане първата жена, изправила се против Орбан в борбата за премиерския пост. А в случай че успее да го победи, Клара Добрев ще е и първата жена министър председател на Унгария.

Днес пред кореспонденти в Брюксел Добрев съобщи, че конфликтът на Орбан с Брюксел е стигнал оттатък " стадия, при който няма връщане обратно " и в случай че Орбан не промени фундаментално политиката си, Унгария ще изгуби европейски средства.

" Изборите идващия април ще бъдат избори за Орбан или за Европа. Ако желаете да останете в Европа, би трябвало да гласувате за обединената съпротива ", споделя Добрев, която в обединявания опозиционен фронт е претендент за министър председател на лявата партия Демократична коалиция.

Орбан, който акцентира, че е в полза на Унгария да остане член на един по-силен Европейски Съюз, на няколко пъти влезе в конфликт с Брюксел поради политиката, водена от държавното управление му, включително по въпроса за свободата на медиите и миграцията. Той се опълчва и на преотстъпването на повече права на Брюксел.

Достъпът до милиарди евро от фонда за възобновяване на Европейски Съюз е от жизненоважно значение за унгарската стопанска система, само че прехвърлянията за Унгария и Полша от фонда бяха отсрочени поради опасения, свързани със спазването на правилото на върховенството на закона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР