Клането на , заразени с коронавирус, струва на Дания над

Клането на , заразени с коронавирус, струва на Дания над ...

Клането на норки с коронавирус в Дания струва 150 млн. долара

Клането на , заразени с коронавирус, струва на Дания над 600 милиона крони (90,6 милиона долара). Landbrugsavisen съобщи за това с позоваване на меморандума на парламентарната финансова комисия, предаде БГНЕС.
Към тази сума трябва да се добавят и разходите за погребване и ексхумиране на животните, както и обезщетение за производителите на кожи, тъй като обявените 600 милиона крони са само разходите за ликвидиране, почистване, дезинфекция и необходимия материален компонент. Общата маса на убитите норки е била 13 300 тона.

Дания отпуска 82 млн. долара за киберсигурност Дания отпуска 82 млн. долара за киберсигурност
Датското правителство отпуска 500 милиона крони (около 82 милиона долара) за укрепване на Центъра за киберсигурност. Това се съобщава в...
Консервативната народна партия и Либералната партия разкритикуваха кабинета, вярвайки, че е подвел парламента, като е настоявал за опасностите от възможни мутации на вируса.
"Напразно бяха пропилени 600 милиона крони, които биха могли да бъдат използвани за много други неща. Към това трябва да добавим още 300 милиона крони за погребване на норките. Оказва се, че тази операция струва почти 1 милиард крони (150 милиона долара)," каза депутатът от Парламентарна финансова комисия и член на комисията по околна среда и храни на Либералната партия Томас Даниелсен.
Датското правителство взе решение на 4 ноември миналата година да унищожи всичките 17 милиона норки във фермите за кожи поради опасността от човешка инфекция с мутирал коронавирус. В края на декември беше приет закон, забраняващ развъждането на норки в страната до 31 декември 2021 година.
Местните жители на местата за загробване на закланите норки се оплакаха от възможни рискове за здравето, като според властите питейната вода не е опасна, но замърсените повърхностни води могат да попаднат в езера и реки. Затова през май в Каруп и Холстебру започна ексхумацията на трупове на животни. Норки, изкопани от земята с багер в контейнери, защитени от течове, бяха изпратени за кремация. Следващата година се планира да се поставят пречиствателни съоръжения на площадките, които евентуално ще работят десет години.

Източник: actualno.com