Кладенец, дълбок около 20 метра, е разкрит в древна крепост

...
Кладенец, дълбок около 20 метра, е разкрит в древна крепост
Коментари Харесай

Археолози разкриха 20-метров кладенец в древна крепост край Златоград

Кладенец, бездънен към 20 метра, е оголен в антична цитадела на връх „ Св. Неделя “, която се намира сред Златоград и Неделино. Разкопките се реализират от археолозите проф. Николай Овчаров и доктор Николай Бояджиев и са финансирани от двете общини.

От античната цитадела сега личат оскъдни следи, само че впечатлява непокътнатият бездънен бунар, иззидан точно с обработени камъни. Той е изкопан в скалата, сподели проф. Овчаров. " Тяхното издълбаване в скалите е било доста трудоемко и изисквало големи старания и финансови средства. Класически образец е кладенецът на средновековната българска цитадела Овеч край Провадия, който е бездънен цели 80 м. Ето за какво наред с археологическите разкопки през идващите седмици кладенецът ще бъде напълно проучен и ще бъде замерена същинската му дълбочина. Това ще бъде неповторим образец за сходно водоснабдително оборудване в целия регион на Родопите ", счита археологът.

Народната памет е запазила загатна за героичната защита на тукашните замъци в трагичните времена на османското настъпление в този край. Именно на едно такова място през идващите три седмици ще се проведат археологическите изследвания. През 1916 година, единствено четири години след освобождението на Средните Родопи от турско иго през Балканската война, на върха е построен дребен параклис. Тогава от земята са извадени цели огромни делви и фрагменти от такива, които е датират в ранновизантийската епоха-  5-6 век.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР