Китайското знаме беше спуснато наполовина на площад Тянанмън в четвъртък,

...
Китайското знаме беше спуснато наполовина на площад Тянанмън в четвъртък,
Коментари Харесай

Китай се сбогува с бившия премиер Ли Къцян на погребението в Пекин

Китайското знаме беше спуснато на половина на площад Тянанмън в четвъртък, когато някогашният китайски министър председател Ли Къцян беше положен в Пекин, седмица откакто умря ненадейно от инфаркт на 68 години.

Ли беше кремиран в революционното гробище Бабаошан, място за отмора на видни държавни чиновници и „ революционни герои “ от близкото минало на Китай.

Продължавайте да четете

листата от 3 детайла Рушащи се здания и разрушени фантазии: незавършените домове в Китай Ли Къцян, някогашен китайски министър председател, умря на 68-годишна възраст Китайските цензури предизвестяват против „ избухливи мнения “, до момента в който скърбят за Ли Къцян края на списък

На церемонията участваха президентът Си Дзинпин, министър председателят Ли Цян и други членове на Постоянния комитет на Политбюро в допълнение към фамилията на Ли.

Преди кремацията тялото на Ли за малко лежеше на показ с националния байрак на Китай и бели цветя, цветът на траура в Източна Азия.

Отвън стотици хора се събраха, с цел да отдадат последна респект на някогашния министър председател, който се отдръпна по-рано тази година, откакто приключи втория си петгодишен мандат.

На повече от хиляда километра в Хефей, родния град на Ли в провинция Анхуей, тълпи също се събраха пред дома му от детството и поставиха погребални венци на входа.

Китайското държавно управление е в нараснала подготвеност след непредвидената гибел на Ли на 27 октомври, защото предходни смъртни случаи на политически фигури са довели до интервали на вълнения.

Протестите за народна власт на площад Тянанмън през 1989 година последваха гибелта на реформисткия водач Ху Яобанг, до момента в който различен огромен митинг през 1975 година последва гибелта на необятно уважавания водач Джоу Енлай.

В дните преди погребението на Ли държавните медии бяха предизвестени да внимават за „ прекомерно избухливи “ мнения онлайн, които съдържат безмълвна рецензия към президента Си.

Много консуматори на интернет разгласиха наново една от известните поговорки на Ли – „ Жълтата река и реката Яндзъ няма да текат назад “ – заричане, че промените и отварянето ще продължат в Китай макар опасенията за противоположното.

Като подготвен икономист, Ли в миналото беше считан за главен последовател на икономическата либерализация, само че последователно беше отхвърлен по време на мандата си, споделят наблюдаващи, до момента в който Си затягаше контрола си върху основаването на икономическа политика.

Публичните прояви на тъга след новината за неочакваната гибел на Ли предходната седмица бяха разказани от колумниста на New York Times Ли Юан като „ най-значителното изтичане на страсти “ в Китай, откогато в края на предходната година бяха проведени всеобщи митинги в символ на митинг против рестриктивните мерки за блокиране на COVID-19.

Ли е роден в провинция Анхуей през 1955 година и е част от потомство китайски водачи, изпратени в провинцията по време на Културната гражданска война.

По-късно той съумя да се върне към образованието си и получи дипломи по право и стопанска система от елитния Пекински университет, където също се сблъска с водачите на китайското демократично придвижване през релативно отворените 80-те години.

По-късно Ли стана умел технократ, обвързван с фракцията на китайския президент Ху Дзинтао и в миналото беше считан за кандидат за президент, като по-късно загуби от Си във финалните кръгове на надпреварата.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР